Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Több tonnányi hamis élelmiszer

2011. december 12., HENT
Címkék: hamisítvány élelmiszer Interpol
Tíz országban, köztük Magyarországon folytatott Interpol-Europol akcióban riasztó mennyiségű hamis élelmiszert, köztük sajtokat, italokat, szószokat foglaltak le. A hatóságok hangsúlyozzák: a hamis élelmiszer fogyasztása komoly egészségügyi kockázatokkal járhat.
Az Európai Unió kilenc tagállama, Bulgária, Dánia, Franciaország, Olaszország, Hollandia, Románia, Spanyolország, Egyesült Királyság és Magyarország vett részt abban az Interpol és az Europol által koordinált egy hetes ellenőrzési akcióban, amelynek célja a hamisított és gyenge minőségű élelmiszeripari termékek felderítése volt. A programban résztvevőként közreműködött még Törökország, valamint egy hasonló afrikai akció előkészítésének szándékával megfigyelőként csatlakozott a Kongói Demokratikus Köztársaság is.
 
Az akcióra rendőri, pénzügyőri, vámhatósági, valamint élelmiszer-felügyeleti szervek részvételével november 28-a és december 4-e között került sor, és főleg reptereken, kikötőkben, üzletekben és piacokon ellenőriztek.
 
A tíz országban - az akciót koordináló két nemzetközi szervezet szakértőinek támogatásával - egy hét alatt 30 tonna hamisított paradicsomszószt, 77 ezer kilogramm hamis sajtot és 30 ezer darab hamisított édességet foglaltak le. Ezen felül előkerült 13 ezer üveg olívaolaj, 12 ezer üveg bor, 5 tonna hal és tenger gyümölcsei, amelyek nem feleltek meg a minőségi követelményeknek. Nagyobb mennyiségű hamis kaviár ügyében is folyik még a vizsgálat. További adatokat a nyomozások lezárását követően fognak nyilvánosságra hozni.
 
Az Interpol közleményében hangsúlyozta, a hamis és gyenge minőségű élelmiszerek fogyasztása komoly egészségügyi kockázattal jár, ezek esetében ugyanis sem a gyártási folyamat, sem a csomagolás, tárolás során nem ellenőrzik, hogy azok az elvárt minőségi, higiéniai követelményeknek megfelelnek-e. Éppen ezért az akció alapvetően arra szolgál, hogy a fogyasztókat megvédjék a potenciálisan veszélyes termékektől, egyúttal felhívják a figyelmet a problémára.
 
Az Europol szellemitulajdon-védelmi vezetője, Chris Vansteenkist az akció eredményei alapján közölte, a lefoglalt mennyiségek igen riasztó képet festenek a piaci forgalomba kerülő veszélyes élelmiszerek arányáról. A szakértő szerint a tapasztalatok azt bizonyítják, szoros együttműködésre van szükség a nemzeti és nemzetközi hatósági szervek között annak érdekében, hogy az illegális élelmiszeripari tevékenységeket fel tudják számolni.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet
Hozzászólások:
b_smart - 2012. január 2. 18:36
Fotók? Márkák? Így nem tudom, mitől ódzkodjak!

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez