Keresés a tartalomban:
Tudta ezt?

Tilos a biszfenol-A-t tartalmazó cumisüveg értékesítése

2011. június 1.
Címkék: biszfenol cumisüveg csecsemő EFSA
Júniustól nem lehet olyan cumisüveget árulni az Európai Unió tagállamaiban, amely biszfenol-A-t tartalmaz. A szerdán életbe lépett irányelv megtiltja az efféle termékek uniós importját is. A biszfenol-A-t tartalmazó cumisüvegek gyártását már március elején betiltották az EU területén.
Júniustól tilos lesz olyan cumisüveget forgalomba hozni, amelyet biszfenol-A-t tartalmazó anyagból készítettek. A szerdán életbe lépő irányelv megtiltja az efféle termékek uniós importját is. A biszfenol-A-t tartalmazó cumisüvegek gyártását már március elején betiltották az EU területén.
 
Egyelőre még bizonytalan, hogy ezen anyag miként hat a csecsemőkre – John Dalli, az egészségügyért és fogyasztóvédelemért felelős biztos egyebek között ezzel indokolta az intézkedés meghozatalát.
 
A tagállamok közül Franciaország és Dánia már tavaly úgy döntött, hogy korlátozza a biszfenol-A felhasználását. Míg a francia intézkedés kimondottan és kizárólag a cumisüvegekre irányult, addig a dánok azokat az élelmiszerrel érintkező anyagokat célozták meg, melyek gyerekek számára készülnek.
 
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) a Bizottság felkérésére tavaly szeptemberben arra a következtetésre jutott, hogy ha a biszfenol-A napi bevitele nem haladja meg a 0,05 milligram/testsúly-kilogramm értéket, akkor nincs miért aggódni. A szervezet szerint azonban több és megbízhatóbb adatra van szükség annak megállapításához, hogy a biszfenol-A egészen pontosan milyen hatással lehet a csecsemők egészségére.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez