Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Figyelmezető feliratok a szeszesitalokon is?

2011. augusztus 2., Kosár
Miközben Európa a világ egyik legnagyobb alkoholfogyasztója az évi egy főre jutó 11 liter tiszta alkohollal, még mindig nincs egységes gyakorlat abban, hogy kerüljenek-e - és ha igen milyen - egészségügyi figyelmeztetések a palackok címkéire. A készülő új szabályozás jócskán hordoz magában ellentmondásokat.
Az Európai Unióban a korai elhalálozások, és a betegségek 7,4 százalékát okozza az alkohol. A káros alkoholfogyasztás közvetlen költségei a becslések szerint évente elérik a 125 milliárd eurót. Néhány statisztikai adat, amely az alkohol számlájára írható: évente 10.800 közúti haláleset; 2000 gyilkosság (tíz gyilkosságból négy); 50ezer daganatos megbetegedés miatti haláleset (ebből 11ezer a nők körében a mellrák); valamint mintegy 5 millió születési – és fejlődési rendellenesség – az anya terhesség alatti alkoholizálásnak köszönhetően.
 
„Az alkohol nem csupán közönséges áru, hanem fontos egészségügyi meghatározó. A polgároknak joguk van ahhoz, hogy releváns információkat kapjanak az alkohol egészségre gyakorolt hatásával - és különösen a kockázatokkal - kapcsolatban” – áll a PROTECT Projekt Európai Uniós kampány tanulmányában, amely az egészségügyi figyelmeztetések széles körű használata mellett száll síkra. A tanulmány kiemeli, hogy a fogyasztók részletes információkat kell, hogy kapjanak az alkoholok hozzáadott összetevőivel kapcsolatban, mely jelen pillanatban nem szerepel a legtöbb palackon, és melyek károsak lehetnek az egészségre bizonyos fogyasztói csoportok számára.
 
Az Európai Uniós polgárok 77 százaléka egyetért azzal, hogy kerüljenek figyelmeztetések az alkoholok palackjaira. A 2000-ben készült EU-s irányelv szerint az üvegek címkéin a termék nevét, az összetevők listáját, bizonyos összetevők mennyiségét, nettó mennyiséget, minimális eltarthatóságot kell feltüntetni. Ebből a szabályozásból kiindulva hoztak létre egy új átalakított rendelettervezetet, melyet július 6-án szavazott meg az Európai Parlament, és amelyet várhatóan októberben fog véglegesen elfogadni az Európa Tanács.
 
Más ország más gyakorlat
 
Franciaország 2006- ban hozott törvénye előírja, hogy minden kereskedelmi forgalomba hozott alkoholtartalmú italon szerepelnie kell az alkohol-fogyasztás terhességgel kapcsolatos veszélyeire való figyelmeztetésnek. A termelők választhatnak, hogy az alábbi szöveget tüntetik fel: „Az alkoholtartalmú italok fogyasztása a terhesség alatt, még kis mennyiségben is súlyos következményekkel járhat a gyermek egészségére”, vagy egy várandós nőt ábrázoló piktogramot. Néhány alkoholgyártó és kiskereskedő önként tünteti fel a figyelmeztető ábrát a más EU-országokba értékesített palackokon is.
 
Németországban csupán a töményszesz-alapú üdítőitalokat, vagy más néven „alcopop” italokat sújtja keményebb szabályozás, melyet 2004-ben vezettek be a kiskorúak védelméről szóló törvénnyel. E szerint ezeket az italokat 18 éven aluliaknak nem lehet árusítani (míg a sört, vagy a bort már 16 éves kortól meg lehet vásárolni). Az alcopop italok címkéjének első oldalán kötelező feltüntetni, a márkanévvel azonos betűmérettel az alábbi feliratot: „A termékkel 18 éven aluliakat tilos kiszolgálni.” Ezen kívül ezeket a party – italokat külön adóval is sújtják, hogy a fiatal korosztály nehezebben juthasson hozzájuk.
 
Oroszországban a törvények értelmében egészségügyi figyelmeztetések találhatóak a boros palackokon, és más szeszes italokon is, beleértve az Orosz nemzeti italt, a vodkát is. A következő figyelmeztető felirat a kötelező: „Az alkohol nem javasolt gyermekek és 18 éven aluliak, valamit terhes és szoptató nők számára, illetve olyan személyeknek, akik a központi idegrendszer; a vese; a máj; és más emésztőszervek megbetegedéseiben szenvednek.”
 
Ellentmondásos szabályozás
 
Az uniós jogszabályok szerint az összes élelmiszeren és italon kötelező feltüntetni a termék nevét, az ital kategóriáját, mennyiségét (L, cl, ml), alkoholtartalmat százalékban, származási helyet, valamint elérhetőséget. Egyes termékeknél pedig kötelező feltüntetni a minimum tartósságot, és az allergéneket.
 
Az új szabályozásban, azok az italok számítanak szeszesitalnak, melyek alkohol tartalma meghaladja az 1,2 százalékot. Ám a szeszesitalokra ismét nem vonatkozik az a kritérium, hogy fel kelljen tüntetniük a részletes összetevőket és a táplálkozási információkat, így a fogyasztók (a palackról) továbbra sem értesülnek például arról, hogy milyen magas az éppen megvásárolni kívánt alkohol kalóriatartalma, magyarán mennyire hizlal. Az üvegeken, tehát nem csupán figyelmeztető feliratokat nem fogunk látni továbbra sem, de részletes összetevőket sem. Igaz a rendelet felhívja az Európai Bizottság figyelmét, hogy készítsen további elemzéseket.
 
Figyelmeztető címkék: van hatása?
 
A tapasztalat azt mutatja, hogy a gyártók igyekeznek elkerülni figyelmeztető feliratok feltüntetését a termékek címkéin, mivel az károsíthatja a termék imázsát. Mivel nincs olyan szabályozás, ami kitérne a figyelmeztetés méretére, ezért az (mint a francia palackokon a terhes nő) többnyire miniatűr méretű.
 
Ahelyett, hogy a gyártók egyértelmű tájékoztatást adnának az egészségügyi kockázatokról, az alkoholgyártók szívesebben használják a „pozitív” feliratokat, mint például az Egyesült Királyságban a „Fogyassz felelősen”, vagy „Mértékkel élvezd” üzeneteket.
 
„Nem feltétlenül elegendő csupán a címkéken felhívni a fogyasztók figyelmét a káros hatásokra” – áll az EU-s tanulmányban. „Minél több csatornán közvetítjük, és ismételjük az üzenetet, annál valószínűbb, hogy az üzenet eléri a célcsoportot.” Németországban például az alcopopok vásárlásánál a 12-17 éves alkohol - fogyasztók, 17 százaléka a korhatárt feltüntető címke miatt lemondott a vásárlásról.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez