Keresés a tartalomban:
Jog

Hatékonyabb alternatív vitarendezést az unióban!

2012. július 13., Európai Parlament/EUvonal
Címkék: vitarendezés online vásárlás vitás helyzetek EP alternatív vitarendezés
A belső piaci szakbizottság jelentést is fogadott arról, hogy miként lehet a vásárlással kapcsolatos vitás eseteket kezelni. Az egyik az alternatív vitarendezéssel, a vitás esetek bíróságon kívüli, tárgyalással és egyeztetéssel történő feloldásával foglalkozik, míg a másik az online vitakezelés szabályozására tesz javaslatot.
A szakbizottság álláspontja szerint, mivel a vitás esetek bírói úton való megoldása hosszadalmas és költséges, jó megoldás lehet a tranzakciókkal és vásárlásokkal felmerülő vitás esetek alternatív módon történő megoldása.
 
Erről a lehetőségről azonban sokan nem tudnak. 2010-ben csak az ilyen problémába ütköző vásárlók 5%-a, a vállalkozásoknak pedig 9%-a élt a lehetőséggel. Éppen ezért ösztönözné az Európai Bizottság jobban a vásárlókat, hogy éljenek az alternatív vitarendezés lehetőségével.
 
Az Európai Bizottság az online vásárlás esetén felmerülő vitás helyzetek megoldására az EU összes hivatalos nyelvén elérhető európai platformot hozna létre, amely a legmegfelelőbb vitarendezési megoldás felé irányítaná a feleket.
 
Az EP belső piaci szakbizottsága szerint a témában készülő irányelvnek nemcsak a külföldi, hanem a belföldi vitás esetekkel is foglalkoznia kell. Az alternatív vitarendezésért felelős hatóságoknak 90 napon belül kell megoldaniuk a vitás eseteket, a vállalkozásoknak pedig a honlapjukon tájékoztatniuk kellene a látogatókat, hogy mely hatóság foglalkozik az őket érintő ügyekkel.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez