Keresés a tartalomban:
Szolgáltatás

Pár év múlva több ezer tetőt kell lecserélni

2012 július 3., Lindab/vg.hu
Címkék: palatető Lindab azbeszt renoválás környezeti hatás
Az évtized közepére több ezer 20-40 éves palatető szorulhat cserére. A Lindab becslése szerint több százezer épületet fed pala, amelyből a rongálódás hatására egészségre káros azbeszt szabadul fel.
A tetőpalák amortizációs ideje - anyagtípustól, termékfajtától, környezeti hatásoktól függően - 20-40 év, így az évtized közepére tömegesen szorulnak majd renoválásra a 30-50 évvel ezelőtt palával fedett családi és lakóházak.
 
A kilencvenes években derült ki, hogy rongálódás hatására a palából az egészségre veszélyes mikroszkopikus méretű szálak szabadulnak fel belőle. Ugyanakkor, a sérülésmentes palatető még nem jelent számottevő kockázatot, így cseréje a jelenlegi törvények és tudás szerint nem szükséges, de érdemes a környezeti terhelés csökkentésével megelőzni az anyag elöregedéséből fakadó repedések, törések kialakulását.
 
A palatető bontását, elszállítását csak az arra kijelölt, speciális szaktudással és jogosítványokkal rendelkező cégek végezhetik, mivel a törmelék veszélyes hulladéknak minősül. Az elbontás költsége egy-egy családi ház esetében több százezer forintra is rúghat.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez