Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Egyeztetés a magyartermék-rendeletről

2012. július 25., Vidékfejlesztési Minisztérium
Címkék: élelmiszerlánc-felügyelet magyar termék vámkódex élelmiszer csomagolás védjegy
Egyeztetetést tartottak a szeptemberben életbe lépő magyartermék-rendeletnek megfelelően önkéntes alapon feltüntethető „magyar termék”, „hazai termék” és „hazai feldolgozású termék” védjegy jelöléseiről kereskedők, termelők részvételével kedden a Vidékfejlesztési Minisztériumban (VM).
A megbeszélésen Kardeván Endre, a VM élelmiszerlánc-felügyeletéért és agrárigazgatásért felelős államtitkára hangsúlyozta: a tárca együttműködési megállapodást szeretne kötni a Magyar Termék Nonprofit Kft.-vel a tanúsító védjeggyel kapcsolatban azzal a céllal, hogy a fogyasztó könnyebben be tudja azonosítani a magyar, a hazai, illetve a hazai feldolgozású termékeket.

Kardeván Endre emlékeztetett arra, hogy a magyartermék-rendelet megalkotása 2010 végén kezdődött, a társadalmi egyeztetéseket követő többszöri átdolgozás után az Európai Bizottsághoz elküldték a javaslatot notifikációra. A bizottság nem javasolta a bevezetést, végül a kormány 2012. július 18-án döntött a rendelet kihirdetésről, amely szeptemberben lép hatályba.

Az államtitkár kitért arra, hogy a közösségi vámkódex szabályozza ugyan a termék származási országának feltüntetését, de több ponton hiányos, és megtéveszti a vásárlókat.

A magyartermék-rendelet a hazai vásárlók jobb tájékozódását biztosítja azzal, hogy szabályozza, milyen feltételek mellett tüntethető fel a jövőben az élelmiszerek csomagolásán a „magyar termék”, a „hazai termék” és a „hazai feldolgozású termék” megjelölés – hangsúlyozta az államtitkár.
A tárca azért döntött a Magyar Termék Nonprofit Kft.-vel való együttműködés mellett, mert az már működtet ilyen tartalmú védjegyet – mutatott rá Kardeván Endre.

Bodrogai Ferenc, a Magyar Termék Nonprofit Kft. alapítója kiemelte: a családnak, az oktatásnak jelentős szerepe van abban, hogy a magyar termék „trendi” legyen.
Kecskeméti Attila, a Magyar Termék Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója azt hangsúlyozta, hogy minél többen élnek majd a védjegy használatával, annál olcsóbb lehet az éves díj.

A konzultáción Dr. Csorbai Attila a Baromfi Terméktanács igazgatója felvetette, hogy mi lesz a sorsa a jövőben az ágazati védjegyeknek, például a magyar baromfi termékek védjegyének.
A minisztériumi válaszból kiderült, hogy a kettő nem zárja ki egymást, az ágazati védjegyek élhetnek a többi mellett.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez