Keresés a tartalomban:
Tudta ezt?

Mosószerek vizsgálata – sót kapunk helyette?

2014. január 28., NFH/SV
Címkék: mosópor mosószerek címkézés foszfát sótartalom
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma az elmúlt évben 20-féle mosószer vizsgálatát végezte el, melyek között egyaránt szerepelt mosópor, mosószer és mosókrém termék. A vizsgálat fő célja az volt, hogy egyrészt ellenőrizzék a mosó- és tisztítószerekre vonatkozó uniós rendelet címkézési követelményeinek betartását, valamint a vonatkozó uniós szabályozás szerint előírt foszfát tartalom felső határértékét.

A vizsgálati eredmények alapján megállapítható, hogy valamennyi vizsgált termék kielégítette a foszfor-tartalomra előírt felső határértékkel kapcsolatos követelményeket.

Az Európai Bizottság ugyanis a korlátozni kívánja a háztartási mosószerekben található foszfátok és más foszforvegyületek koncentrációját környezetvédelmi terhelés csökkentése érdekében.
 
A laboratórium vizsgálta még a mosószerek más egyéb összetevőit is. A vizsgálat megállapította, hogy 3-féle termék a jelölt értékeknél kevesebb összes felületaktív-anyagot (vagyis hatóanyagot) tartalmazott.

Szúrópróbaszerűen ellenőrizték néhány termék sótartalmát is. A mosószerek sótartalmára nincs szabályozás, azonban a só a mosószer jobb mosási hatékonyságát lényegesen nem befolyásolja, viszont a töltési tömegét jelentősen megnöveli.
 
A vizsgálat 4-féle terméknél mért 50%-os, vagy azt meghaladó sótartalom mennyiséget, amely nem szolgálja a vásárlók érdekeit. Éppen a fenti okokból kifolyólag is tanácsolható a fogyasztóknak, hogy vásárlás előtt minden esetben tájékozódjanak a mosószer címkéjén feltüntetett összetevőkről, és amennyiben egy termék kis csomagolás mellett aránytalanul nagy súlyt mutat, inkább ne vásároljuk meg, mivel valószínűleg aránytalanul sok sót tartalmaz.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez