Élelmiszer
	        	
	        
	        
            Benzolszármazék a sprotniban
            Országos ellenőrzést tartott a Nébih
            
            	
           			2014. január 17.,
           			MTI/SV
            	
            
      		
	         
	         	
	         
	      	 
	         
	            A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei határérték feletti benzolszármazékot mutattak ki Lettországból származó tengeri halkonzervekben. A 160 grammos sprotnit tartalmazó, összesen mintegy 77 ezer darab Lettországból származó tengeri halkonzervet az ellenőrök levetették a boltok polcairól.
	         
	      
	      
	      
          
          
	      
	         
	         
	         
   
   
      Az Európai Unió az élelmiszer-biztonságot szavatoló gyorsriasztási rendszerére a magyar élelmiszerlánc-biztonsági hatóság január 9-én tette fel az ezzel kapcsolatos riasztást.
 
A tengeri halkonzerveket, amennyiben azokat Lettország visszafogadja, visszaszállítják a balti országba, amennyiben nem, Magyarországon semmisítik meg azokat -  - közölte Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára csütörtökön az MTI érdeklődésére.
 
Országszerte csaknem 7500 ellenőrzést végeztek az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek a téli szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés hat hete alatt - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatósága.
 
A november 18. és december 31. között zajló ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal koordinálta, míg végrehajtását a megyei kormányhivatalok alá tartozó élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságok, valamint a növény- és talajvédelmi igazgatóságok szakemberei végezték.
 
Vizsgálták a hús és húskészítmények, az édesipari termékek előállítását és forgalmazását, a zöldség-gyümölcs forgalmazást, a karácsonyi megnövekedett forgalommal érintett vendéglátókat, és az élőállat szállításokat. A vizsgálandó termékek között kiemelten kezelték a friss húst, a halat, a füstölt húskészítményeket, a virsliket, a borokat, a pezsgőket, valamint a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket.
 
A szakemberek országosan 7438 ellenőrzés végeztek, 1035 élelmiszer előállító helyen, 3729 esetben pedig az élelmiszer-forgalmazásban, továbbá
 
931 vendéglátóhelyen és 1743 állatszállítmánynál. Az ellenőrök megvizsgáltak több mint 40 ezer belföldi és külföldi élelmiszer tételt. Ebből 1,7 százalékot, azaz 198,5 tonnát vontak ki a forgalomból. Az ellenőrzéseken során 108 alkalommal figyelmeztetéssel, 310 esetben pedig bírságoltak - mintegy 34 millió forint értékben - az ellenőrök.
 
Ez alkalommal sor került a fogyasztói kiszerelésű fagyasztott tengeri halak mintavétellel egybekötött célellenőrzésére, valamint a malachúsból kimutatható gyógyszer maradékanyagok célzott vizsgálatára is. A több paraméter ellenőrzésére irányuló laboratóriumi vizsgálatok még folynak - olvasható a tájékoztatásban.