Keresés a tartalomban:
Jog

Kiemelt hatósági ellenőrzések

2014. január 10., ÁNTSZ/SV
Címkék: étrend-kiegészítő ÁNTSZ ellenőrzés
Az Országos Tisztifőorvosi Hivatalhoz az elmúlt évben több olyan lakossági panasz is érkezett, melyekben egyes étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos problémákat jeleztek a vásárlók. Az egészségügyi hatóság már tavaly is kiemelt figyelemmel kísérte a területet és az idén is országos ellenőrzést indít.
Vizsgálják az étrend-kiegészítő készítmények jelölését, egyes – szúrópróbaszerűen kiválasztott – potencia fokozókat pedig laboratóriumi vizsgálatnak is alávetnek. Ennek során többek között azt nézik meg, hogy tartalmaznak-e tiltott összetevőt. Az országos ellenőrzési terv részeként azokra a tevékenységekre is figyelnek majd, ahol a jogszabályok változása miatt új rendelkezéseknek kell megfelelni.

A kormányhivatalok népegészségügyi intézeteinek munkatársai ez év március 1. és november 30. között összesen 700 bölcsődét keresnek fel. Országosan egységes szempontrendszer alapján vizsgálják majd az intézményekben a közegészségügyi körülményeket.
 
Folytatódik a nemdohányzók védelméről szóló törvény előírásainak vizsgálata. A tisztiorvosok, közegészségügyi felügyelők külön figyelnek azokra a helyekre, amelyekkel kapcsolatban a legtöbb hiányosságot tapasztalták, illetve amelyekre több panaszbejelentés érkezett. Ennek megfelelően a vasútállomások, pályaudvarok, megállóhelyek, továbbá az aluljárók, valamint a szórakoztató és vendéglátó-ipari egységek vizsgálata is szerepel az országos ellenőrzési tervben.
 
Az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan a természetes fürdőhelyek, fürdővizek vizsgálatára is sor kerül. Az üzemeltetni kívánt fürdőhelyeken helyszíni ellenőrzéseket tartanak és az ütemezett laboratóriumi vízminőségi vizsgálatok elvégzését, a jelentési kötelezettség teljesítését is figyelemmel kíséri az egészségügyi hatóság.
 
A fekvő- és járóbeteg ellátók közül – több más terület mellett – kiemelt figyelmet kapnak a magán nőgyógyászatok. Ennek során különösen a tevékenységhez kapcsolódó szakdolgozói feladatok ellátását, valamint a szűrővizsgálatok során levett vizsgálati anyagok továbbításával összefüggő egyes részterületeket tekintik át.
 
Az Országos Tisztifőorvos Hivatal részt vesz a 2014-re tervezett kormányhivatali átfogó és célellenőrzésekben is. Ennek során az oltóanyag-gazdálkodás, a kórházhigiénés tevékenység, a közegészségügyi szakmai feladatellátás és az alapellátással összefüggő engedélyezési tevékenység ellenőrzése lesznek a kiemelt területek.
 
Az ellenőrzésekről a népegészségügyi szakigazgatási szervek jelentést készítenek, melynek alapján az Országos Tisztifőorvosi Hivatal összeállítja a hatósági ellenőrzésekkel kapcsolatos országos beszámolóját, és azt honlapján közzéteszi.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez