Keresés a tartalomban:
Kitekintő

Válság után szigorúbb bankellenőrzés

2011. január 23.
Címkék: bank válság befektetés
A pénzügyi válságban sok magánember veszítette el vagyonát – többek között azért is, mert bankja nem tájékoztatta megfelelően a befektetési veszélyekről. A német Szövetségi Bankfelügyelet nemrég írt ki pályázatot, amelynek keretében külső szakembereket bíz meg a banki szolgáltatások ellenőrzésével.
Az ügyfélként jelentkező ellenőrök felmérik, milyen szolgáltatást kapnak s ha az elégtelen, nem felel meg a törvényi előírásoknak, a bank akár 50.000 eurós pénzbüntetést kaphat.

Ilyen ellenőrzéseket eddig a Stiftung Warentest, az országosan ismert non-profit fogyasztóvédelmi alapítvány végzett. Tavalyi jelentésében a banki ügyfelek tájékoztatását „szánalmasnak” minősítette, holott már régebben részletes előírások szabályozzák, miről, hogyan kell informálni az ügyfelet, aki el kívánja helyezni, fialtatni a pénzét. Az alapítvány azonban nem nevezhette meg ellenőreit – így a bankok kétségbe vonták azok jelentéseit. A felügyelet ellenőreivel más lesz a helyzet, miközben a kontrolloknál a bank alkalmazottainak személyiségi jogait tartják majd tiszteletben: visszásság esetén nem a felelős személyt nevezik meg, hanem az adott bankfiókot – különösen, ha ismétlődnek a negatív tapasztalatok.

A fogyasztóvédők szövetségi szervezete helyesli az új rendszert, de igényli, hogy azt terjesszék ki a bankok mellet a független pénzügyi tanácsadókra is, akik több ezren vannak Németországban.

(Financial Times Deutschland)

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez