Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Nagyobb reklámot kaphatnak az egészségtelen élelmiszerek

2012. február 6., Schäffer Dániel
Címkék: élelmiszer zsírtartalom cukor BEUC Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület Dömölki Livia tápanyag összetétel elhízás sócsökkentés elhízás
Az élelmiszergyártók már ma is számtalan eszközt használnak, hogy megjelenítsék tápanyag-összetételüket a csomagolásokon. Az Európai Parlament a napokban szavazott arról a rendelkezésről, amely – egyszerűen fogalmazva – versenyelőnyhöz juttatná az egészségtelen élelmiszereket.
„Ha egy csokoládékrém gyártója – kis mértékben – 20 százalékkal csökkenti a cukor tartalmát az adott termékben, akkor erről a tényről jól látható feliratban tájékoztathatja a vásárlót a csomagoláson. Ezzel önmagában nem is lenne baj, a gond az, hogy számos más ilyen finomság is akad, amely ennél a csökkentett tartalomnál eleve kevesebb cukorral készült. Az ezeket a termékeket gyártók viszont nem használhatják a feliratokat – elemezte az ellentmondásos helyzetet Dömölki Lívia az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) élelmiszer szakértője.
 
A tervvel tehát az élelmiszeripar azt szeretné elérni, hogy ha valamely gyártó kis mértékben csökkenti egyes tápanyagainak összetételét (cukor, só, zsír, telített zsír) akkor a termékeken erre külön feliraton felhívhassa vásárlói figyelmét egy éven keresztül. Az Európai Fogyasztóvédelmi Szervezet (BEUC) az Európai Parlament (EP) képviselőit arról értesítette, hogy a rendelet megtévesztheti a fogyasztókat, s előnyhöz juttathat egyes cégeket, ezért arra buzdítja őket, ne szavazzák meg azt!
 
Esetünket jól példázza egy levespor, amely a 15 százalékos só-csökkentés után 0,34 gramm sót fog tartalmazni, a konkurens gyártó levesében viszont eredendően 0,31 gramm só van.
 
„Azok a termékek, amelyek eleve alacsonyabb tápanyagtartalommal rendelkeznek, hátrányba kerülnek a feliratot alkalmazó cégekkel szemben, hiszen a fogyasztók így hajlamosak lehetnek egy termék megvásárlására abban a hiszemben, hogy az egészségesebb, ám ez valójában nem így van” – említi a szakértő. Ha a rendeletet megszavazzák, azonnal érvénybe is lépne, és az egész piacot „eluralhatják” ezek a típusú reklámok.

„Az elhízás elleni küzdelemben az egészségesebb termékeket kell hozzáférhetővé tenni a fogyasztók számára. Támogatjuk az ipar élelmiszer átalakítására (reformulálására) és a tápanyagok csökkentésére vonatkozó elképzeléseket, ám úgy véljük, ha ez a terv elfogadásra kerül, az nagyon rossz irányba mutat – mondta Monique Goyens, a BEUC főigazgatója. „Lehetővé tenné ugyanis, hogy az élelmiszeripar kisebb változtatásokat eszközöljön a recepteken, amivel elhitetné, hogy a termék lényegesen egészségesebbé vált, ami egyáltalán nem igaz, félrevezeti a fogyasztót. Azt szeretnénk, hogy a tápanyagcsökkentés ne csupán egy marketingeszköz legyen. A fogyasztóknak szükségük van az élelmiszeripar együttműködésre abban, hogy jól informáltak legyenek” – közölte a BEUC vezetője.
 
Az európai sócsökkentő-program mellett évek óta lobbiznak a fogyasztóvédők. A kenyérnek itthon például minimum 1,5 százalékos – maximum 2,8 százalékos sótartalommal kell rendelkeznie. „A felső érték a kenyér esetében évekkel ezelőtt 1,6 százalék volt, csupán a gyártók folyamatosan, és észrevétlenül emelték a só tartalmát” – figyelmeztet Dömölki Lívia.
 
A szakértőtől megtudtuk: a hivatalos tápanyag csökkentési állításokhoz legalább 30 százalékos csökkentés szükséges (sótartalom esetében 25 százalék) azonban, ha elfogadják a tervet, ezeknél a számoknál jóval alacsonyabbak fognak szerepelni a termékek csomagolásán.

A feliratozás lehetővé tenné az élelmiszeripari gyártók számára a kalóriacsökkentés reklámozását, vagyis azt az állítást, hogy egyes tápanyagok (zsír, cukor, só) arányát a termékben 10-15-20 százalékkal csökkentették. A BEUC véleménye szerint a tervezet jelentős visszalépés lenne, és hátráltatná az élelmiszeripart abban, hogy egészségesebb termékeket gyártson, valamint a fogyasztók számára is megnehezítené, hogy egészségesebb élelmiszereket válasszanak.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez