Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Illegális tojások milliói

Magyarország ellen is eljárás folyik

2012. január 30.
Címkék: tojás ketrec Európai Bizottság Vidékfejlesztési Minisztérium EU-biztos John Dalli kötelezettség szegési eljárás
Kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság 13 tagállam, köztük Magyarország ellen a tojótyúkok nem megfelelő tartási körülményei miatt. A tagállamoknak 12 évük volt az uniós szabályok átvételére, így viszont egymilliárd tojás vált egyszerre illegálissá az uniós piacokon.
Tavaly novemberben levélben figyelmeztette az Európai Bizottság az uniós tagállamokat arra, hogy 2012. január elsejétől alkalmazniuk kell az 1999-ben elfogadott tojótyúk-jóléti irányelv rendelkezéseit. Bár a kormányoknak 12 évük volt arra, hogy törvényt alkossanak az irányelv rendelkezéseiből, 13 tagország, köztük Magyarország ezt nem tette meg.
 
John Dalli egészségügyi EU-biztos novemberben jelezte, hogy nem lesz kíméletes a direktívát figyelmen kívül hagyó tagállamokkal szemben, szerdán pedig meg is indította a Bizottság a kötelezettségszegési eljárást Belgium, Bulgária, Ciprus, Hollandia, Franciaország, Görögország, Lettország, Olaszország, Lengyelország, Portugália, Románia, Spanyolország és Magyarország ellen.
 
Az 1999-es irányelv előírja, hogy „elegendő felkészülési idő után” (2012. január 1-jéig) minden tojótyúkot olyan ketrecben kell tartaniuk, amelyben elegendő hely van fészkelőhelynek, kapirgálótérnek és ülőrúdnak. A direktíva 750 négyzetcentiméterben határozza meg az új típusú ketrecek minimális területét, és a gazdáknak megfelelő almot, ülőrudat és fészket kell a tyúkok rendelkezésére bocsátaniuk, sőt, még arról is gondoskodniuk kell, hogy „megfelelő karomkoptató álljon rendelkezésükre a biológiai szükségleteik kielégítésére”.
 
Az Európai Unió beleírt az irányelvbe egy komoly jogi kikényszerítő passzust is, eszerint 2012. január elseje után nem lehet forgalomba hozni olyan tojásokat, amelyeket hagyományos ketrecben tartott tyúkok tojtak. Vagy ha mégis így lesz, az illegális forgalomba hozatalnak minősül.
 
A Bizottság adatai szerint az Európai Unióban körülbelül 40 millió tojótyúkot még mindig hagyományos ketrecben tartanak, január végére pedig ebből következőleg 1 milliárd illegálisan termelt tojás lesz az uniós piacokon. A testület szerint éppen ezért felelőtlen a tagországok hanyagsága, hiszen az állatjóléti követelmények nem megfelelő biztosítása mellett piaci anomáliákat is előidézhetnek.
 
Brüsszeli érvelés szerint ráadásul, ha egy tagállam továbbra sem alkalmazza az uniós előírásokat, akkor hátrányos helyzetbe hozza azokat a vállalkozásokat, amelyek sok pénzt öltek a ketrecek lecserélésébe.
 
Az Európai Unióban jelenleg nincs teljes körű jelölési rendszer a tojásokra, pusztán azt kell a gazdáknak jelölniük a tojás héján, hogy milyen körülmények között (szabad vagy zárt) tartották a tojótyúkokat. Frédéric Vincent bizottsági szóvivő elismerte, hogy nem lehet kitiltani a hagyományos ketrecben tartott tyúkok által tojt tojásokat a piacról (jóllehet, illegálisnak minősülnek), de szerinte a gazdáknak jelölniük kellene ezt is.
 
Forrás: Bruxinfo

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez