Keresés a tartalomban:
Békéltető testületi hírek

Új vezető a Pénzügyi Békéltető Testületnél

2014. február 10., MNB
Címkék: Pénzügyi Békéltető Testület fogyasztó PBT fogyasztóvédelem pénzügyi vállalkozás panasz
2014. február 10-től Dr. Kovács Erika vezeti a Pénzügyi Békéltető Testületet (PBT), azaz a jegybank mellett működő, bíróságon kívüli – a fogyasztók és a pénzügyi szolgáltatók között fennálló szerződéses jogvitákban döntő – alternatív vitarendezési fórumot. A jegybanktörvény előírása alapján az új szakember kinevezése hat évre szól.
A bank- és külkereskedelmi szakjogász szakvizsgákkal, illetve banki fogyasztóvédelmi tapasztalattal is rendelkező szakember az elmúlt közel 30 évben különböző hazai kereskedelmi bankoknál és a jegybanknál látott el vezető jogtanácsosi és jogi igazgatói megbízatást.
 
A PBT közel 8700 pénzügyi fogyasztó kérelmét bírálta el eddigi működése során. Ez azt bizonyítja, hogy a kérelmezők bíznak a testület döntésében. Tovább erősítheti e folyamatot most a jelentős bankszakmai és fogyasztóvédelmi tudással bíró Kovács Erika kinevezése is. A PBT mára olyan alternatív vitarendezési fórummá vált, amely számos alkalommal a pénzügyi fogyasztói jogviták végleges, megnyugtató lezárását is szolgálja, alakítva ezzel a pénzügyi kultúrát és a tudatos fogyasztói magatartást.
 
Az MNB makro- és mikroprudenciális felügyeleti és fogyasztóvédelmi hatósági feladatain túl a PBT keretében olyan pártatlan jogorvoslati fórumot is működtet, amely lehetőséget biztosít az egyes fogyasztók számára, hogy ingyenes, gyors eljárás során rendezzék a pénzügyi szolgáltatóval kialakult jogvitájukat. A PBT-hez akkor lehet kérelemmel fordulni, ha az ügyfél előzőleg nem tudta rendezni panaszügyét pénzügyi szolgáltatójánál. A hitelintézetek, biztosítók, pénzügyi vállalkozások, tőkepiaci szereplők, pénztárak, illetve a fogyasztók közötti vitás ügyek rendezésére hivatott PBT 2011. július 1-jén kezdte meg a működését. A békéltető fórum 2013-ban a törvényben előírt 90 napos határidő helyett átlagosan 60 nap alatt zárta le eljárásait, amelyek száma folyamatosan nő.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez