Keresés a tartalomban:
Életmód

Már hivatalos: megbetegít az egyterű iroda

2014. február 27., Faludi Linda
Címkék: iroda betegség fertőzés irodai kórokozók cseppfertőzés influenza
Az Ergonomics című szaklapban frissen megjelent felmérés igazolta, amit a dolgozók saját bőrükön is tapasztalhatnak: az open office munkakörnyezetben jóval gyakrabban betegszünk meg, mint a hagyományos, egyéni irodákban. Az iparág különleges találmányokkal igyekszik elhárítani a kórokozók terjedését a közös térben.
Christina Bodin Danielsson és a Stockholmi Egyetemen dolgozó kollégái 1 852 svédországi dolgozót vizsgált meg. A felmérés résztvevői hét különböző irodatípusban töltik a munkanapjaikat, az egyéni irodától a két-három fős szobákon át a teljes open office-ig.
 
A kutatók arra kérték a résztvevőket, egy éven át jelentsék, ahányszor egy hetes, vagy annál rövidebb ideig tartó betegszabadságot vesznek ki. A felmérés igazolta a korábbi feltételezést: az open office jelentős kockázati tényezőt jelent a betegségek terén. Az adatok azt mutatják, hogy a huszonnégy, vagy annál több dolgozót befogadó irodák nagyjából ugyanannyival emelték a betegségek kockázatát, mint a négy-kilenc fős egységek.



A WSJ blogja szerint az elmúlt másfél évtizedben nőtt jelentősen az open office népszerűsége, az Egyesült Államokban már 2010-ben is 70 százalékot tett ki az egyterű irodák aránya a céges ingatlanpiacon. A koncepció támogatói arra hivatkoznak, hogy az egyterű irodákban erősödik a dolgozók közti együttműködés és gyorsul az információáramlás. Ugyanakkor a kórokozók terjedése mellett az open office-ban működő dolgozók nagyobb stressznek és zajnak vannak kitéve, mint egyéni irodával rendelkező társaik, ez pedig meg is látszik a teljesítményükön, ha komolyabb számolással vagy memorizálással kapcsolatos feladatot kell elvégezniük.
 
A Magyarországon is jelenlevő Steelcase bútorgyártó speciális technológiák kifejlesztésével igyekszik felvenni a harcot az irodai kórokozók támadása ellen. Ezek közé tartozik az íróasztalok ezüstion réteggel történő bevonása. A cég emellett egy a cápa bőrét imitáló anyaggal is kísérletezik, ami elpusztítja a baktériumok 90-95 százalékát, azt ugyanakkor egyelőre nem lehet tudni, mikor ülhetünk „cápabőr” borítású irodaszékekbe.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez