Keresés a tartalomban:
Egészséges táplálkozás

Becsapós élelmiszerek?

Ne dőljünk be az „egészséges” feliratnak

2014. február 12., Faludi Linda
Címkék: élelmiszer élelmiszercímke teljes értékű gabona zsírszegény tej cukor
A kereskedelemben kapható élelmiszerek címkéire nagy betűkkel kiírt állítások: „teljes értékű gabona”, „alacsony zsírtartalmú”, „cukormentes” azt az illúziót kelthetik, hogy a termék egészséges. A Muscle & Fitness magazin segítségével áttekintjük, hogyan lehetünk biztosak abban, hogy az általunk vásárolt élelmiszer valóban egészséges.

Müzli

Az egyik legnépszerűbb és általában egészségesnek tartott reggeli élelmiszer könnyen becsaphatja a vásárlókat. A magokkal és pelyhekkel dúsított müzlik jó része nagyon sok cukrot tartalmaz, ráadásul a pelyhek legyártásakor az eredendően egészséges gabonafélék tápanyagainak jó része megsemmisül. Ezen az sem segít, hogy sok gyártó vitaminokat és nyomelemeket ad a keverékekhez. Müzli vásárláskor mindig ellenőrizzük a cukortartalmat és keressük az egyszerűbb, kevésbé feldolgozott termékeket, vagy keverjünk saját müzlit zabpehelyből és gyümölcsökből.

Alacsony zsírtartalmú tej

A zsírok ellen indított boszorkányüldözés egyik áldozata a teljes tej, annak ellenére, hogy zsírtartalmának jó része egészséges és több, a szervezet által feldolgozható vitamint tartalmaz. Egy 2012-es kutatás szerint a túlsúlyos és elhízott gyerekek aránya magasabb volt azok körében, akik zsírszegény tejet ittak, mint a teljes tejet fogyasztó társaik között. Ennek egyik oka valószínűleg az, hogy teljes tej erősebb jóllakottság érzetet okoz, mint a zsírszegény társa.

Protein szeletek

Akárcsak a müzli, illetve a müzli szeletek, az egészségesnek látszó, magas fehérjetartalmú csemegék általában túlédesítettek. Vásárlás előtt mindig ellenőrizzük a cukor mennyiséget, mert előfordulhat, hogy egy-egy ilyen szelettel annyi cukrot veszünk magunkhoz, mint egy csokival.

Sport italok

Az Oxford Egyetem munkatársainak felmérése szerint a sportitalok forgalmazóinak többsége semmilyen bizonyítékkal nem tudja igazolni az italok kedvező hatását. Ha mégis találunk az egészségre vonatkozó állítást a termékek leírásán, az nem tudományos kutatáson alapul. A legtöbb sportital túl sok cukrot és kalóriát tartalmaz.

„Természetes” és „teljesértékű” kenyerek

Kenyérvásárláskor feltétlenül a termék címkéjében bízzunk, mivel a csomagolás és a kenyér kinézete megtéveszthet minket. Attól még, hogy a kenyér barna és magokat tartalmaz, nem feltétlenül egészséges, az pedig távolról sem biztos, hogy teljes kiőrlésű. A címkék vizsgálatakor ellenőrizzük a különböző gabonák mennyiségét. Ha nem látunk százalékos arányt az összetevők mellett, az gyanús. Ha ekkor mégsem tesszük vissza azonnal a polcra a kenyeret, tartsuk szem előtt, hogy az összetevők sorrendje mennyiség szerint csökkenő. Ez azt jelenti, hogy egy valódi teljes kiőrlésű kenyérnél a listán a teljes kiőrlésű gabonának első helyen kell szerepelnie. Érdemes ellenőrizni a tartósítószerek, mesterséges színezékek és cukrok jelenlétét is, ezek egyike sem kívánatos.

„Csak tojásfehérjéből” készült termékek

Egy kiegyensúlyozott diéta részeként a tojás hasznos, egészségvédő összetevőinek nagy része pedig a sárgájában található. A fehérjék mellett az A, D, E és K vitaminoktól is megfosztja magát, aki kerüli a tojássárgáját, nem beszélve a „jó koleszterinről”, ami szintén a sárgájában található.

Gyümölcslevek

A gyümölcsitalokat érdemes messziről elkerülni, de a gyümölcslé néven forgalmazott termékek címkéjén is ellenőrizzük az összetételt. Ezeket a gyümölcsleveket számtalan természetes eredetű cukorral édesíthetik, vagyis nyugodtan nevezhetik őket természetesnek úgy, hogy esetenként annyi kalóriát tartalmazhatnak, mint azonos mennyiségű szénsavas üdítő. Keressük a „hozzáadott cukor nélkül” feliratot.

Gyümölcsjoghurtok

Általában ezeket is erősen édesítik és távolról sem biztos, hogy valódi gyümölcsöt adnak hozzájuk. A zsírszegény vagy cukormentes változatok helyett vásároljunk egyszerű joghurtot és keverjünk hozzá gyümölcsöt. Az eredmény: olcsóbb, egészségesebb és finomabb gyümölcsjoghurt.

Szárított gyümölcsök

Nagyon finomak, de a legtöbb terméket tartósítószerrel kezelik, az egységre jutó cukortartalmuk nagyon magas és ezen nem sokat segít az sem, hogy sok bennük a rost.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez