Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Van, aki már 6 évesen kipróbálta

Az energiaital súlyos károkat okoz

Címkék: energia ital koffein aktivitásfokozó OFE
Az energiaitalok piaci forgalma Magyarországon tavaly 14 milliárd forint volt, népszerűségük pedig egyre nő. Nélkülük elképzelhetetlen egy buli vagy egy vizsgaidőszak, de élénkítő hatásuk mellett súlyosan károsak lehetnek az egészségre, különösen a fiatalkorúak körében – hívja fel a figyelmet az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
Ön is gyakran nyúl energiaitalhoz egy kis felfrissülés reményében? Nos, nincs egyedül. Ezek az italok rövidtávon megnövelik energiaszintünket és felpezsdítenek – ez a hatás azonban nem hosszú életű és pusztán a bennük levő nagymennyiségű stimuláló szereknek köszönhető. Mielőtt azonban egy újabb energiaitalért nyúlna Ön vagy a gyermeke, gondolja át, megéri-e!
 
Az Országos Élelmiszer- és Táplálkozástudományi Intézet által végzett laboratóriumi vizsgálatok igazolták, hogy a forgalomban lévő energiaitalok döntő hányada magas koffein-tartalmú, egyes termékek egy adagjában akár 4-5 csésze kávénak megfelelő koffein is lehet. Az összes napi bevitelnek azonban felnőttek esetében nem ajánlott meghaladnia a 300 mg-t (3-4 kávé), gyermekek esetén a 2,5 mg/testtömeg kg-t. Ebben figyelembe kell azonban venni valamennyi forrásból származó (kávé, tea, kakaó, csokoládé, kóla, energiaital, stb.) koffeinfogyasztást.


Az energiaitalok túlzásba vitt fogyasztása okozhat:

  • Rendszertelen szívverést
  • Idegességet
  • Magas vérnyomást
  • Diabéteszt
  • Alvási rendellenességeket
  • Hangulati- és viselkedési zavarokat
  • Rohamokat
  • Szívrohamot
  • Hirtelen halált
  • Egyéb egészségkárosodást.
Az energiaitalokat egyre több fiatal is fogyasztja fáradtságűzőként, aktivitásfokozóként, a vizsgaidőszakoknak és buliknak pedig szinte már elengedhetetlen kellékei e termékek. Szülőktől, pedagógusoktól érkező levelek jelzik, hogy az iskoláskorú gyermekek kontrollálatlan energiaital-fogyasztása egyre gyakoribb, sőt esetenként a koffein-túladagolás tünetei is megjelennek náluk. Koffein-tartalmú ital fogyasztásához nem szokott egyének, vagy 18 év alatti gyermekek esetében a túladagolás akár halálhoz is vezethet. Ugyancsak ismert, hogy a koffein-tartalmú energiaitalok alkohollal történő együttes fogyasztása egészségkárosodáshoz vezethet.
 
Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület általános iskolások (átlagosan 13,6 éves diákok) körében végzett, nem reprezentatív felmérése során kiderült, hogy a megkérdezett 25 gyerek közül csak négyen nem próbálták még ki az energiaitalokat – a megkérdezettek 43%-a, tehát majdnem fele, rendszeres fogyasztónak minősül. Az Egyesület által megkérdezett gyerekek állítása szerint átlagosan 11 évesen kezdték el fogyasztani az energiaitalokat, de volt olyan is, aki már 6 évesen kipróbálta azokat.

Az energiaitalok piaca már több ezresre nőtte ki magát. Egy közelmúltban megjelent felmérés adatai szerint a 2009. február-2010. január közötti időszakban több mint 240 ezer hl-t adtak el e termékféleségből. Hazánkban a piaci forgalom meghaladta a 14 milliárd forintot (Nielsen). „Tekintettel arra, hogy az energiaitalok népszerűsége a fiatalok körében egyre nő, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület felhívja a figyelmet ezek egészségkárosító hatásaira és az energiaitalok fogyasztásának ésszerű mértékére” – figyelmeztet Dömölki Lívia, az OFE élelmiszer szakértője.

Életkor Kóstoltál már energiaitalt? Szoktál-e energiaitalt fogyasztani? Ha igen, milyen sűrűn? Heti adag kb. Hány éves korodban kóstoltál először  energiaitalt? Milyen rossz hatásait tapasztaltad az energiaitaloknak?
15 igen majdnem mindig 10 8 -
13 igen heti 4-5 5 8 -
15 igen 2-3 naponta 3 13 szomjúság, erősebb szívdobogás
13 igen 2-3 naponta 3 6 fáradtság
15 igen heti egyszer 1 8 erős szívdobogás
13 igen hetente 1 12 -
15 igen hetente 1 14 -
13 igen hetente egyszer 1 13 -
12 igen hetente 1 11 -
14 igen ritkán 0,5 8 -
13 igen kéthetente 0,5 10 -
14 igen havonta 1-szer 0,2 13 erős szívmozgás
13 igen havonta egyszer 0,2 7 -
14 igen havonta 0,2 14 -
15 igen ritkán 0,2 10 -
16 igen szinte soha 0,1 15 szomjúság
12 igen kéthavonta 0,1 10 -
16 igen -   14 -
12 igen 1 éve leszokott   10 álmos, fájt a szeme
15 igen -   15 -
13 igen -   12 -
13 igen -   12 -
14 nem -   - -
15 nem -   - -
13 nem -   - -
12 nem -   - -
13,6 év 21/25 = 84% 9 rendszeres fogyasztó, rászokás: 43% átlag 1,65/hét, leggyakoribb: 1/hét 11 6 fő negatív tapasztalat (29%), ebből 3 a rendszeres fogyasztóknál (50%)

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez