Keresés a tartalomban:
Tudta ezt?

Törvényhozók és civilek csatája

A magyar elnökség és a fogyasztóvédelem

2010. február 6.
Címkék: EU elnökség fogyasztóvédelmi politika fogyasztóvédelmi irányelv BEUC Paolo Martinello Dr. Morvay György OFE
A magyar Európai Uniós elnökség számos feladatot ró mind a hazai fogyasztóvédelmi politikára, mind annak civil szervezeteire. Az egyik megoldandó kérdés a sok közül a közösségi fogyasztóvédelmi irányelv kompromisszumos tető alá hozása. Bekerülnek-e az új szabályozásba a civilek javaslatai?"

A magyar elnökség első olvasatban megállapodást szeretne elérni a fogyasztóvédelmi irányelv-tervezetről az Európai Tanács és a parlament között – mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkára Brüsszelben az Európai Parlament jogi bizottsága előtti meghallgatásán.

Az Európai Bizottság 2008 októberében tette közzé új, a négy irányelvet összefogó javaslatát, amely a minimum harmonizáció helyett a teljes harmonizáció bevezetését kezdeményezi. Ez azt jelentené, hogy a fogyasztóvédelmi jogszabályozás az Európai Unióban minden tagállamban egységes lenne, vagyis a tagállamok nem tarthatnának fenn, vagy vezethetnének be nemzeti jogaikba az új jogszabály utasításaitól eltérő rendelkezéseket. Cséfalvay Zoltán Brüsszelben elmondta: két és fél évnyi tárgyalás után eljött a pillanat, hogy első olvasatban megállapodás szülessen ebben a kérdésben, a magyar elnökség erre fog törekedni.

Civil bírálatok: visszalépés?

A hivatalos irányelv-tervezettel kapcsolatban azonban, mind az összeurópai, mind a hazai civilek aggodalmukat fejezték ki, mivel szerintük az visszalépést jelentene az eddigi gyakorlathoz képest.

A Paolo Martinello, az Európai Unió civil fogyasztóvédelmi szervezetének (BEUC) elnöke által vezetett delegáció és Dr. Morvay György, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) elnöke január végén hivatalos találkozón vett részt Dr. Cséfalvay Zoltán államtitkárral és más magas rangú magyar kormányhivatalnokokkal Budapesten hogy megvitassák a soros magyar uniós elnökség fogyasztóvédelmi prioritásait és átnyújtsák a BEUC által készített fogyasztóvédelmi javaslatcsomagot a magyar kormány képviselőinek.

A megbeszélések során kiemelt téma volt a sokat vitatott új fogyasztóvédelmi irányelv-tervezet. Az OFE és a BEUC által kiadott közös javaslat szerint a legújabb uniós szintű fejlemények kiábrándítóak, hiszen azok e fontos irányelv-tervezet által biztosított védelem alacsonyabb szintre helyezésének irányába mutatnak.

A közlemény szerint az Európai Bizottság által eredetileg javasolt maximális harmonizációs megközelítés – a jogszabályok teljes egységesítése - a helyes és megbízható fogyasztópolitika szempontjából európai és tagállami szinten egyaránt elfogadhatatlan. A BEUC és az OFE arra kérte javaslatában a magyar kormányt, hogy az Európai Parlamentet és a tagállamokat egy olyan irányelv elfogadására ösztönözze, amely megtartja és megerősíti a fogyasztók jelenlegi jogait, nem pedig csökkenti azokat.

„Az Európai Unióban nem létezik kötelező jótállás, sok uniós országban a termékek rendeltetésszerű működéséhez kötik a szabályokat. Magyarországon létezik szabályozás kötelező jótállásra, így ha minden országban az egységes szabályozás lép életbe, akkor a magyar fogyasztók, és számos más ország fogyasztói érdekei sérülnek. A cégeknek ez nagy könnyebbséget jelent, mivel minden vállalatnak ugyanazokat a szabályokat kell majd alkalmaznia” – mondta el Morvay György az OFE elnöke.

Versenyképesség, vagy fogyasztói jogok?

A hivatalos magyar fogyasztóvédelmi politika és a civilek között úgy tűnik nem teljes az összhang: Cséfalvay Zoltán jelezte, hogy a magyar elnökség a versenyképességi tanácsban kiemelten foglalkozni kíván a vállalatok adminisztratív terheinek csökkentésével. Igaz, Brüsszelben hozzátette azt is: meg kell vizsgálni, hogy hogyan valósítható meg egyszerre a versenyképesség növelése és a fogyasztói jogok védelme.

A civilek közös nyilatkozata hangsúlyozza, hogy előrehaladásnak kell történnie azon a téren, hogy a kereskedők jogsértő magatartása vagy versenyellenes üzleti gyakorlata miatt kárt szenvedő fogyasztók kollektív fogyasztói jogorvoslati mechanizmust vehessenek igénybe.

„Ha például egy szolgáltató cég sok ezer fogyasztóját megkárosítja 100 forinttal – akkor ebben az esetben a jelenlegi szabályozás alapján a bíróság kimondhatja ugyan a jogsértést, de a céget nem kötelezheti visszafizetésre” – indokolja a javaslatot az OFE elnök. „Mi viszont azt szeretnénk, ha össze is lehetne gyűjteni ezeket a jogsértéseket, és a bíróságok ne csak megállapítsák, hanem vissza is fizettessék a károkozókkal a kis összegeket. Egyetlen fogyasztó nem fordul bírósághoz 100 forint miatt, egy cégnek viszont ez extraprofitot jelent” – teszi le a voksot a fogyasztói érdekek mellett Dr. Morvay György.

A BEUC és az OFE által támogatott javaslatban a fogyasztók együttesen tudnák érvényesíteni a kollektív fogyasztói jogokat, - a kártérítési igényt - és ebben az esetben nem érné meg egy cégnek 20 forinttal sem megkárosítani a fogyasztókat.

Létre kell hozni ezen kívül az európai polgárok számára egy egységes szabályozási keretet, amely megfelelő védelmet biztosít a fogyasztói jogoknak. Egy magyar fogyasztónak ugyanolyan jogokkal kell rendelkeznie, mint egy portugál vagy finn fogyasztónak, függetlenül attól, hogy valamely más tagállamból rendel termékeket az interneten keresztül, avagy egy televíziót vásárol Budapesten – hangsúlyozta a BEUC és az OFE.

Kulcskérdés az energia


Az energia kérdését illetően a BEUC és az OFE reméli, hogy a magyar elnökség folytatja az elődje által megkezdett kiváló munkát, mindenekelőtt arra összpontosítva, hogy az energiapiac hogyan szolgálhatja a fogyasztók érdekeit.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez