Keresés a tartalomban:
Pénzügyek

Fogyasztóvédelmi jelentés

2013. február 8., PSZÁF
Címkék: fogyasztóvédelem panasz kérelem PSZÁF Pénzügyi Békéltető Testület
A Pénzügy Szervezetek Állami Felügyelete közzétette 2012 negyedik negyedévére vonatkozó fogyasztóvédelmi jelentését, mely szerint összesen a három hónap alatt 1750 fogyasztói kérelem érkezett a szervezethez.
Ez valamivel több, mint a harmadik negyedéves kérelemszám, viszont jóval alacsonyabb az előző évinél, aminek magyarázata, hogy a végtörlesztés akkor igen sok kérdést vetett fel a fogyasztók körében.



Az összes kérelmen belül 1233 kérelem, vagyis 70,5 százalék a pénzpiaci szektort érintette, melynek részaránya egyébként előző negyedévhez képest növekedett. Ugyanakkor a tőkepiaci, biztosítási és pénztári szektorral kapcsolatban arányaiban kevesebb problémája volt a fogyasztóknak, mint 2012 harmadik negyedévében.
 
A pénzpiaci szektoron belül nem meglepő módon a legtöbb fogyasztóvédelmi kérelem, pontosan 903 darab a bankokat érintette. Ha a termékek szerint nézzük a kérelmek megoszlását, akkor kiderül, hogy a deviza alapú szabad felhasználású hitelekkel kapcsolatban merült fel a legtöbb probléma - számszerűen 168 darab, de ennél csak alig kevesebb gond volt a deviza alapú lakáshitelekkel, 146 darab.
 
A leggyakrabban előforduló kérelemtípusok továbbra is az elszámolások, megbízások teljesítésével, a szolgáltatások minőségével és a hiányos tájékoztatással összefüggő ügyek. Figyelemre méltó ugyanakkor, hogy a negyedik negyedévben a kamatok mértékével és az egyoldalú szerződésmódosításokkal kapcsolatos kérelmek száma több, mint kétszeresére emelkedett. A megállapított jogszabálysértések egyébként leggyakrabban a panaszkezelési határidő be nem tartása, illetve a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat folytatása volt.
 
A legtöbb kérelem az AXA Bankkal kapcsolatban érkezett: 110 db a vizsgált három hónap alatt. Ez az összes kérelem 10 százalékát teszi ki, ami bőven nagyobb a bank 1 százalékos piaci részesedésénél. Piaci súlyához mérten szintén problémásnak minősíthető még a CIB Bank - számszerűen 45 -, illetve az FHB és a Raiffeisen Bank 44, illetve 64 kérelemmel. A kérelmek abszolút számát tekintve viszont az OTP áll az élen, hiszen 171 darab érkezett a felügyelethez, ám a bank 28 százalékos piaci részesedése alatt van jócskán a 16,5 százalékos panaszarány.



A jelentés ismerteti a felügyelet hivatalból lefolytatott vizsgálatát is, melynek fókuszában az EOS Faktor Magyarország Zrt. állt.
 
A vizsgálatot lezáró határozatában megállapította, hogy a pénzügyi vállalkozás által az ügyfeleknek küldött sms-üzenetek tartalmuk – egyebek között a „saját érdekében azonnali visszahívását várom”, a „jogi eljárás elkerülése végett fizessen határidőre”, vagy a „Szeretné, ha önnel szemben kényszerintézkedéseket foganatosítanánk?” kitételek – fenyegető jellege miatt alkalmasak voltak pszichés nyomás kifejtésére és emiatt a fogyasztói döntéshozatal megzavarására.
 
A több mint 61,5 ezer fogyasztónak összességében bő 102 ezer alkalommal kiküldött üzenetek így megsértették az agresszív kereskedelmi gyakorlatot tiltó törvényi előírást. A vizsgálat eredménye az lett, hogy a felügyelet 10 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a pénzügyi vállalkozás által tanúsított magatartás miatt.

Témavizsgálat a biztosításközvetítőknél

A Felügyelet 2012. november 6. napjától fogyasztóvédelmi témavizsgálatot folytatott 16 hazai online biztosításközvetítőnél. A vizsgálat során végzett szúrópróbaszerű matematikai számításokkal, próbavásárlásokkal a hatóság azt tekintette át, hogy a biztosításközvetítők honlapjain kalkulált kgfb díjak megegyeznek-e a biztosítók ugyanazon konstrukciókra és ügyfélkörre meghirdetett díjaival, illetve számításaival. A Felügyelet megállapította, hogy a Biztosítás.hu Biztosítási Alkusz Kft., a CLB Független Biztosítási Alkusz Kft., az EURORISK Biztosítási Alkusz Kft., a KONEXUS Biztosítási Alkusz Kft., a Netrisk.hu Első Online Biztosítási Alkusz Zrt., a Porsche Biztosításközvetítő Kft., a PRAEVENTIO Biztosítási Alkusz Kft., a SOMOGY BRÓKER Biztosítási Alkusz Kft., a ROMBUSZ BRÓKER Biztosítási Alkusz Kft. esetében a konkrét kalkulált kgfb díjak nem egyeztek meg az érintett biztosítók meghirdetett díjtarifája alapján kiszámított díjjal. Az érintett biztosításközvetítők ezzel megsértették a biztosítási törvényt. A Felügyelet határozataiban kötelezte a biztosításközvetítőket, hogy díjkalkulátoraikat a továbbiakban a biztosításszakmai jogszabályi előírásoknak megfelelően működtessék. Továbbá a Felügyelet vezetői levélben hívta fel az érintett biztosításközvetítők figyelmét arra, hogy honlapjukon jelezzék azt is, ha nem minden piaci szereplő ajánlatát tüntetik fel.
 
A 2012. IV. negyedévben összességében a legnagyobb összegű bírsággal szankcionált intézmények szektoronkénti megoszlását az alábbi táblázat mutatja be:



Együttműködés a Pénzügyi Békéltető Testülettel

Már több mint másfél éve hatékonyan működik a Felügyelet mellett a Pénzügyi Békéltető Testület melynek eljárását a pénzügyi szolgáltatást igénybe vevő fogyasztó kezdeményezheti, a pénzügyi szervezettel szembeni polgári jogi igényének rendezése érdekében.
 
A Testület pártatlan működésével a fogyasztók részéről megfogalmazott polgári jogi igények mihamarabbi kivizsgálásával, tisztázásával szolgálja a fogyasztókat. Elsősorban a felek közti egyezség létrehozását kísérli meg, ennek eredménytelensége esetén az ügyben döntést hoz a fogyasztói jogok érvényesítésének biztosítása érdekében. Működése egyszerű, gyors, hatékony és költségkímélő, hiszen relatíve rövid időn belül hoz döntést.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez