Keresés a tartalomban:
Pénzügyek

Élelmiszer-áfa csökkentés?

2013. február 13., InfoRádió
Címkék: élelmiszer áfakulcs Nemzetgazdasági Minisztérium Agrárgazdasági Kutatóintézet
Az alapvető élelmiszerek áfájának esetleges csökkentését vizsgálja a Nemzetgazdasági Minisztérium, de döntés még egyik termék esetében sem született. A Minisztérium vizsgálja a csökkentés társadalmi és költségvetési hatásait - adta hírül az InfoRádió.
Az Agrárgazdasági Kutatóintézet egy friss tanulmánya szerint egy 12 százalékos áfakulcs reális alternatívát jelenthet a jelenlegi 27-tel szemben, mivel javulhat az élelmiszer-gazdaság versenyhelyzete, csökkenhet az importnyomás és az áfacsalások mértéke.
 
Terméktanácsok és más szakmai szervezetek - többek között a Hússzövetség és a Tejterméktanács- régóta szorgalmazzák az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését, és a Vidékfejlesztési Minisztériummal egyeztetve javaslatokat nyújtottak be Nemzetgazdasági Minisztériumnak.
 
Korábban a Hússzövetség elnöke az InfoRádiónak úgy nyilatkozott: a húspiac irracionális működésének hátterében az áfa magas mértéke áll, és az ágazatban igen magas a fekete gazdaság aránya. Azok, akik betartják a szabályokat rendszeresen hátrányba kerülnek, sőt több esetben csődbe mennek - tette hozzá Éder Tamás.
 
A Nemzetgazdasági Minisztérium véleménye szerint az esetleges áfacsökkentés hatásai rendkívül összetettek, mind az élelmiszeripari ágazatot, mind a fogyasztókat és a költségvetést is befolyásolja, ezért részletes vizsgálatot folytatnak, hogy a csökkentés társadalmi és költségvetési hatásait meghatározzák, és csak ezután születhet döntés.
 
Az Agrárgazdasági Kutatóintézet egy most nyílt szakmai vitára bocsátott tanulmánya szerint a jelenlegi rendszert felül kell vizsgálni, és érdemi változás csak az áfakulcs jelentősebb csökkentésével érhető el. A tanulmányban megállapítják: a hazai adónemek közül a legnagyobb bevétel az áfából származik, így az áfacsökkentés 100 milliárdos bevétel kiesést jelentene a költségvetésnek. Ugyanakkor a szektorban jelentős a fekete gazdaság aránya, amire az áfacsökkentés jelentős pozitív hatást gyakorolna.
 
A tanulmány szerint az alapvető élelmiszerek esetében egy kedvezményes, 12 százalékos áfakulcs reális alternatívát jelentene a jelenlegi 27-tel szemben, mivel javulhat az élelmiszer-gazdaság versenyhelyzete, csökkenhet az importnyomás és az áfacsalások mértéke, emellett csökkenti a fogyasztói árakat, ami az inflációra kedvező hatással lehet, és mind a fogyasztást, mind a foglalkoztatást érdemben javíthatja.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez