Keresés a tartalomban:
Pénzügyek

Utalás határok nélkül

Gyorsabb, biztonságosabb, olcsóbb átutalások

2012. február 19.
Címkék: átutalás bank SEPA EU Európai Bizottság IBAN külföldi átutalás
Gyorsabb és olcsóbb lehet a nemzetközi banki átutalás annak a jogszabálynak köszönhetően, amelyet első olvasatban a héten fogadott el az Európa Parlament. Az új szabályok a tervek szerint 2014-től lépnek hatályba az EU területén, 2016-tól pedig Svájcban, Norvégiában, Monacóban, Izlandon és Liechtensteinben is érvényesek.

Nem lesz különbség az EU-ban a belföldi és a külföldi banki átutalások között, utóbbinak ugyanannyira egyszerűnek és zökkenőmentesnek kell lennie, mint előbbinek. Legalábbis 2014 elejétől, amikor életbe léphetnek az egységes eurófizetési térség (SEPA) új szabályai. Sari Essayah (néppárti, finn) jelentését 2012 február 14-én, kedden szavazták meg a képviselők.
Az új szabályok célja, hogy egyszerűsödjön a külföldi átutalás, csökkenjen a számlatulajdonosok által fizetendő díj, és nőjön a bankok közti verseny.

Ez utóbbitól az Európai Bizottság legalább 123 milliárd eurós haszonra számít az európai gazdaság számára. Essayah szerint egyértelmű, hogy a változások a mindennapokban milyen előnyökkel járnak majd.
„Külföldi munkavállaláskor nem kell majd új bankszámlát nyitni, a fizetést az otthoni számlára is lehet majd kérni. A vállalatoknak pedig elég lesz csupán egyetlen egy európai számlaszám” - mondta a képviselő.
Szerinte a fizetés megkönnyítése más területen, így például az internetes kereskedelemben is jót tehet a versenynek, ami végső soron az árak csökkenéséhez vezethet.
„Az átutalások költségeit általában a számlavezetés éves díjába számítják bele. Hosszú távon a versenynek köszönhetően ezeknek is olcsóbbá kell válniuk. Ezeket a díjakat a számlatulajdonosok nem ismerik pontosan, ezért ezeknek a csökkentése sem biztos, hogy látható lesz majd” - mondta a finn képviselő.
Az új fizetési rendszer kizárólag a nemzetközi IBAN kód használatára épül majd, a bankazonosításra használt BIC kódot fokozatosan kivezetik.
A SEPA nem csak az eurózóna tagjaira vonatkozik, hanem más, köztük nem uniós országokra is. Az ott működő bankoknak azonban csak 2016 végétől kell megfelelniük az új szabályoknak.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez