Keresés a tartalomban:
Elektronika

Facebook: „mankó” a közösségi oldalhoz

2012. február 16.
Címkék: Facebook biztonság megosztás alkalmazások idővonal üzenőfal adatvédelem
A közösségi oldalakat gyakran támadják azért, mert lazán viszonyulnak az adatbiztonsághoz. A Facebookon már finomabban lehet kezelni a biztonsági beállításokat és szűrni, kivel osztjuk meg az információkat. Igaz, kezelése bonyolultra sikerült. Néhány hasznos tippet ajánljunk olvasóink figyelmébe.
A legnagyobb közösségi oldal nemrég minden felhasználónál „Timeline”-ra (Idővonalra) cserélte a „Wall”-t (Üzenőfal), a nyilvánosságnak szánt üzenetek, megosztások helyét. Az üzenőfalról a régebbi megosztott információk egy idő után „lecsúsztak”, a visszakereséshez roppant bonyolult műveletre volt szükség. Az Idővonal segítségével azonban a régebbi üzenetekre is viszonylag egyszerűen ráláthat a felhasználó.
 
Amúgy nem kell az automatizmusra hagyatkozni, magunk is létrehozhatunk nekünk tetsző csoportokat. Készíthetünk közeli barátokat tartalmazó listát, egy másikat azokról, akikkel a politikai nézeteinket kívánjuk megvitatni, egyet a hobbink iránt érdeklődőknek, egyet az üzleti kapcsolatainknak, és így tovább. Tíznél, tizenkettőnél többet azonban nem tanácsos fenntartani, mert így nehezebben kezelhető a rendszer.
 
Ha a „Lista” feliratra mozgatjuk a kurzort, megjelenik az összes felirat. Az „Összesre” kattintva a középső sávban megnyílik a „Listák” oldal. A „Create List” feliratra kattintva létrehozhatjuk új csoportunkat. Ha kiválasztunk egy már meglévőt, akkor olyan oldalra jutunk, ahol a listán szereplő emberek legutolsó bejegyzéseit követhetjük. Itt a jobb felső sarokban felleljük a „Lista szerkesztése” gombot, alant pedig az ismerősök hozzáadása/eltávolítása pontot.
 
Egy másik – kicsit nehézkesebb – variáció, hogy egyesével nyitjuk meg az ismerőseink oldalát, s a jobb felső sarokban látható „Ismerősök” gombra kattintva jelöljük ki, ki melyik listánkba illik. Beállíthatjuk azt is, hogy egyes bejegyzéseinket kivel osszuk meg. Ha a megosztáskor megjelenik a Facebook „Oszd meg ezt a hivatkozást” ablaka, könnyű dolgunk van. Annak jobb felső sarkában találjuk a kívánt lajstromot.
 
Vannak olyan alkalmazások és oldalak, amelyek különösebb kérdezgetés nélkül „nyomják” falunkra az üzeneteket. Ezeket megregulázhatjuk, ha a jobb felső sarok háromszögét követve kiválasztjuk az „Alapértelmezett adatvédelmi beállítások kezelése” pontot. Dönthetünk úgy is, hogy mindenki mindent láthat a bejegyzésekből, de úgy is, hogy csak az ismerőseink, netán az „Egyéni” pont alatt kijelölhetünk egy külön V.I.P. listát is e célra.
 
A felső sorban nevünkre kattintva megjelenik a teljes Idővonalunk, minden státusz-frissítéssel, megosztással és adattal, amit közzé tettünk. Ha szükséges, itt módosíthatjuk is jogosultságokat. A fogaskerék-ikonon a „Megtekintés mint”… menüpontot választva, szemügyre vehetjük saját adatlapunkat. Az „Enter a friend’s name” pontba pedig beírhatjuk bármelyik ismerősünk nevét – és máris az „ő szemével” szemlélhetjük a magunkról szóló információkat.
 
Figyelem! Érdemes alaposan átolvasni az „Adatvédelmi beállítások”- menüpontot, s ha szükséges, szigorítani a feltételeken, a beállításokon.

A legtöbb rajongóval rendelkező Facebook oldalak


1. Extreme Silver 907 ezer
2. I ♥ ALVÁS 591 ezer
3. fun7 512 ezer
4. Túró Rudi 500 ezer
5. Mekizni jó! 487 ezer
6. ♥ Szeretem az anyukámat! ♥ 470 ezer
7. I ♥ Magyarország 418 ezer
8. I ♥ NYÁR 406 ezer
9. Showder Klub 397 ezer
10. utazom.com 391 ezer

A legtöbb új rajongót szerzett oldalak:


1. Extreme Silver 907 ezer
2. fun7 513 ezer
3. utazom.com 391 ezer
4. ♥ Szeretem az anyukámat! ♥ 387 ezer
5. Állatbolondok társasága 361 ezer
6. ablak - zsiráf 359 ezer
7. I ♥ ALVÁS 347 ezer
8. I ♥ Csokoládé 347 ezer
9. Nézd meg azt a lányt 341 ezer
10. BandWars.org 339 ezer

Kosár/telefonkozpont.blog.hu

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez