Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Brüsszel: biogazdasági akcióterv készül

2012. február 16., Bruxinfo
Címkék: Európai Bizottság bio piac biogazdaság uniós stratégia
Több megújuló erőforráson, és ezek fenntarthatóbb felhasználásán kell alapulnia az európai gazdaságnak – ezt a célt tűzte maga elé az Európai Bizottság abban a stratégiában, amelyet hétfőn fogadott el a biztosi testület. A biogazdasági akcióterv szerint Európának szüksége van több – úgynevezett biológiai – erőforrásra a biztonságos és egészséges élelmezéshez, megbízhatóbb nyersanyagokhoz és energiához.
A Bizottság indoklása szerint 2050-re 9 milliárdra növekedhet földünk lakossága, és ilyen népességnövekedés mellett körülbelül erre az időpontra jósolják a szakértők a természetes erőforrások kiapadását.
 
A javaslatot az innovációért és kutatás-fejlesztésért felelős EU-biztos jegyzi. Máire Geoghegan-Quinn a stratégia bemutatóján elmondta, Európának és a világnak ki kell találnia, hogyan történjen meg az átmenet egy „kőolaj utáni” korszakba, mivel a megújuló energiaforrások  használata már nemcsak opció, hanem szükségszerűség.
 
A fosszilis energiaforrásokról át kell térni a bioenergia-forrásokra – jelezte az uniós biztos, aki szerint mindennek valóban az innováció lehet a motorja. A cél az, hogy egy modernebb technológiát használó, alacsonyabb károsanyag-kibocsátású gazdaság jöjjön létre, amelyben a mezőgazdasági, halászati, élelmiszer-biztonsági igények összeegyeztethetők az ipari célú megújuló energiafelhasználás fenntarthatóságával, a fajok sokszínűségének biztosításával és a környezet védelmével.
 
Máire Geoghegan-Quinn elmondta, a hétfőn elfogadott uniós stratégia három pilléren nyugszik. Egyrészt európai uniós források átcsoportosításával helyezne nagyobb hangsúlyt a biogazdaságot érintő kutatásokba.
 
A második pillér arról szól, hogy az Európai Bizottság igyekezne piacot teremteni a biogazdaság által előállított termékeknek, és a versenyt is élénkíteni a megfizethető árak elérése érdekében. Ennek eszköze lehet egységes szabványok lefektetése, címkerendszer, egy egységes európai bioterméklista, valamint különböző gazdasági ösztönzők beépítése a rendszerbe.
 
A harmadik pillér szerint Brüsszel lendületet adna a helyenként döcögő szakági politikai koordinációnak is.
 
A Bizottság első körben létrehozza a Biogazdasági Tanácsot (Bioeconomy Panel), amely a bizottsági szolgálatokat, a tagállamokat és a piaci szereplőket ülteti majd egy asztalhoz. Létrejön emellett a Biogazdasági Intézet (Bioeconomy Observatory), amely a piaci folyamatokat fogja elemezni, és új javaslatokat, megoldásokat ajánl.
 
A biztos elmondta, a biogazdaságot nem most akarja a Bizottság megteremteni, az egy létező, és prosperáló iparág, 2009-ben 2000 milliárd eurós forgalmat bonyolított az Európai Unió a bio-alapú termékek gyártásával és kereskedelmével, az ezen a területen működő cégek pedig összesen 22 millió embert, az uniós dolgozók 9 százalékát foglalkoztatják az EU tagországaiban.
 
Az EU-biztos megjegyezte, hogy Dánia, Finnország, Németország, Írország és Hollandia már rendelkezik saját biogazdasági stratégiával. A testület a tervezetet a jövő keddi versenyképességi tanácsülésen mutatja be a tagállamoknak.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez