Keresés a tartalomban:
Kitekintő

Karácsonyi bevásárlás – csak óvatosan!

2013. december 17., privatbankar.hu/SV
Címkék: karácsony vásárlás ajándék OKSZ nyugta számla
Az áruházakban az elmúlt napokban megszaporodtak a leárazást hirdető reklámok, ami egyrészt a kereskedők korábbi nagyobb várakozását mutatja, másrészt az utolsó próbálkozás a vásárló elcsábítására. Nem változik az a vásárlási szokás, hogy az utolsó héten vásárolják a legtöbb ajándékot és az ünnepi asztalra valók beszerzése is az utolsó napokra marad - közölte az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ).

Alig emeltek árat a kereskedők

A szövetség szerint előreláthatóan nem marad el az ünnepek utáni cserebere sem, az ajándékok egy részét visszaviszik az áruházakba - becserélni vagy azért, mert rossz a méret, vagy mert kettőt kapott ugyanabból az ajándékból, vagy csak egyszerűen nem tetszik a színe. Jogszabály nem kötelezi a cserére a kereskedőt, de ha az ajándék sértetlen, és a nyugta is megvan, akkor általában minden kereskedő kicseréli a visszavitt ajándékot.
 
Az alacsony infláció a vásárlók malmára hajtja a vizet karácsonykor is: az élelmiszerek, a ruházati, műszaki cikkekből kikerülő ajándékok árai alig változtak az előző évihez képest, az élvezeti cikkek viszont 10%-kal kerülnek többe. Az elmúlt évek drágulása ugyanakkor nem tűnt el, a vásárlók az árcédulákon ezzel most is szembesülnek, főleg az élelmiszereknél, ezért is érthető még mindig az óvatosság a vásárlók részéről.

A december eleji tapasztalatok alapján továbbra is azzal lehet számolni, hogy az év utolsó hónapjában a költekezés nőni fog, a tavalyi 832 milliárd forintnál több pénzt, előreláthatóan 860-870 milliárd forintot hagynak a vásárlók az áruházak pénztárainál (beleértve az élelmiszereket, különféle iparcikkeket, üzemanyagot egyaránt).
 
Ez egyúttal azt is jelenti, hogy mennyiségben (változatlan áron számolva) is nagyobb lesz a cipekedés az áruházakból hazafele, akár 1-2% közötti bővülés sem kizárt. Ez a korábbi évek visszaeséséhez képest - szerény mértékben - fordulatot is jelent.
 
A legtöbb ajándékot előreláthatóan változatlanul műszaki cikkekből, ruházati termékekből, játékokból, könyvekből, illatszerekből választják majd ki. Az OKSZ becslése szerint a következőképpen alakul az egyes termékkörök forgalma:


műszaki cikkek               20-22 milliárd forint
ruházat                           10-12 milliárd forint
játék (hagyományos)      10-11 milliárd forint
könyv                                8-9 milliárd forint
illatszer                              5-6 milliárd forint

Az OKSZ szerint azonban továbbra sem árt azért az óvatosság. A nyugtát mindenhol kell kapnunk, ahol pedig nem adnak, ott ne vásároljunk, hiszen később reklamálni csak a vásárlást igazoló bizonylattal lehet, hiába szorít az ajándékba kapott cipő - figyelmeztet a szövetség. A jótállási, szavatossági előírások a karácsonyi ajándékokra is érvényesek, így célszerűbb áruházba menni, az utcai árusokat pedig elkerülni.
 
A szövetség szerint egyes helyeken lassíthatja a fizetést, hogy folyamatban van a pénztárgépek cseréje, és mivel januárig mindenkinek át kell állnia az új rendszerre, az ünnepek környékén is cserélik a gépeket a kereskedők.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez