Keresés a tartalomban:
Pénzügyek

Számlaválasztó program a PSZÁF honlapján

2012. december 14., PSZÁF
Címkék: bankszámla bankkártya választás PSZÁF folyószámla piaci verseny
A hazai bankszámla tulajdonosok, és az új számlanyitók tudatos választásának megkönnyítése és az átláthatóság növelése érdekében a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) számlaválasztó programot indított el honlapján. Ezzel az alkalmazással jelenleg 156 bank, fióktelep és takarékszövetkezet mintegy 700 számlatermékének és 760 bankkártyájának kondíciói hasonlíthatók össze segítve ezzel a fogyasztókat.
A pénzügyi szolgáltatók számlatermékekhez és pénzforgalmi szolgáltatásokhoz kötődő díjstruktúrája bonyolult, sokszor átláthatatlan, az ügyfelek számára nehezen összehasonlítható. Ez gyakran gátolja a fogyasztók szolgáltató váltását és a piaci versenyt, miközben a 2013. január 1-jétől bevezetendő pénzügyi tranzakciós illeték hatására a pénzügyi szolgáltatók árazásában a korábbinál jelentősebb eltérések várhatók – állapította meg a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF).
 
A Számlaválasztó program bemutatja a 18 év feletti lakossági ügyfelek számára elérhető forint folyószámlák és betéti bankkártyák belföldi forint tranzakcióinak jellemzőit és érvényben lévő költségeit. A program a széles fogyasztói kör számára kínált termékeket jeleníti meg. Nem tartalmazza viszont azokat a konstrukciókat, amely csak egy szűk réteget céloznak meg, így például privát banki szolgáltatásokat. Az internetes alkalmazáshoz a hitelintézetek az aktuális, életben lévő adatokat folyamatosan kötelesek szolgáltatni a PSZÁF rendelete alapján.
 
Mivel a számlatermékek jellemzői, s a kapcsolódó pénzforgalmi műveletek palettája igen széles és összetett, a PSZÁF a leggyakrabban használt szolgáltatásokat vette górcső alá. Az internetes programban a fogyasztók bankolási szokásai alapján 5 különböző ügyfélprofil révén lehet előszűrést, szűkítést végezni a mérlegelésre érdemes konstrukciók között.
 
Ezt követően az alkalmazás háttér-kalkuláció segítségével jeleníti meg és teszi összehasonlíthatóvá az adott ügyfél számlahasználatának havi becsült költségét. A számlahasználat költsége az egyéni számlahasználati szokásoknak és az igénybe vett tranzakcióknak megfelelően testre szabott módon is kalkulálható.
 
A PSZÁF honlapján változatlanul elérhetők a korábban kifejlesztett hasonló fogyasztói alkalmazások, így a Betét- és megtakarításkereső program, illetve a Hitel- és lízingtermék választó program. Az új számlaválasztó program mellett a PSZÁF által megújított Háztartási költségvetés-számító program is hasznos segítséget nyújthat a háztartások teherviselő képességének, bevételi és kiadási jellemzőinek áttekintésére, a családi költségvetés racionalizálására.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez