Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Karácsonyi bejgli teszt

2012. december 21., MTI
Címkék: begli karácsony ellenőrzés teszt Nébih sütemény karácsony élelmiszer jelölés Magyar Élelmiszerkönyv
Bejgliket tesztelt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a hatóság által koordinált kiemelt ellenőrzés során a szakemberek pékségekben, cukrászatokban, valamint különböző kereskedelmi egységekben is vizsgálódtak.
Összesen 41 terméket vizsgáltak meg. Egyetlen bejgliben sem mutattak ki szalmonella baktériumot vagy penészt, a sütemények készítéséhez használt mákban pedig minden esetben határérték alatt volt az alkaloid-tartalom. A sütemények cukor- és zsírtartalma is megfelelt a határértékeknek - tájékoztatott közleményében a Nébih.
 
A vizsgált bejglik közül ugyanakkor háromnak a töltelékaránya nem érte el a minimálisan előírt határértéket, két esetben pedig a termék súlya nem volt megfelelő.
 
A legtöbb hibát a termékek jelölése, illetve érzékszervi tulajdonságainak vizsgálata során találták a hatóság szakemberei. A jelölés 21 esetben hiányos volt. A tesztelt bejglik közül a szakemberek hét termék érzékszervi tulajdonságait nem találták megfelelőnek.
 
A 41 termékből 29-nél indítottak hatósági eljárást. Hét esetben figyelmeztetésben részesítik majd a termék gyártóját, 22 termék esetében pedig az élelmiszer-ellenőrzési bírságok várható összege az előzetes adatok alapján 2,63 millió forint lesz - közölte a Nébih.
 
A Nébih tájékoztatása szerint a szakemberek ellenőrizték a Magyar Élelmiszerkönyvben foglalt, a sütemény alakjával, felületével, töltelékével, szagával, ízével, illetve cukortartalmával, zsírtartalmával és töltelékarányával kapcsolatos előírások, valamint a jelölésre és a tömegre vonatkozó követelmények betartását.
 
A vizsgálat teljes anyaga itt letölthető!

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet
Kapcsolódó oldalak
»Mákos, diós és dohos

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez