Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Szigorítják az élelmiszer jelölést

2012. december 20., vg.hu
Címkék: bébiétel élelmiszer jelölés Európai Bizottság diétás élelmiszer
Az Európai Parlament egészségügyi és élelmiszerbiztonsági bizottság elfogadott egy jogszabálytervezetet, amely alapján szigoríthatják a csecsemő tápszerek és a speciális táplálék-kiegészítő termékek jelölésére vonatkozó szabályokat.
A bizottság az Európai Tanáccsal egyetértésben döntött a javaslat tervezetről, amelyről várhatóan jövő tavasszal szavazhat az Európai Parlament. A grémium célja, hogy egyértelműbbé és átláthatóbbá tegyék a speciális élelmezési igényekkel rendelkezők számára gyártott termékek jelölését. Az indoklás szerint a teljes piac mindössze 1-2 százalékát kitevő szegmens esetében azért van szükség a nagyobb szigorra, hogy ezzel erősebb védelmet kapjanak a legsérülékenyebb csoportok.
 
A javaslat szerint a csecsemők számára gyártott tejkészítményeken nem jeleníthetőek meg olyan képek, amelyek idealizálják a termék fogyasztását, emellett áttekintik a nagyobb, 12-36 hónapos gyerekek számára készített tejtermékekre vonatkozó szabályokat is.
 
A bizottság egyúttal felülvizsgálja az alacsony kalóriatartalmú diétákhoz használható, gyakran "fogyókúrásként" aposztrofált élelmiszerek jelölési szabályait, csakúgy, mint a szigorú diétához (napi 800-1200 kilokalória) használt élelmiszerek címkéit.
 
Az illetékes európai parlamenti bizottság ezzel párhuzamosan döntött egy a generikus gyógyszerek gyorsabb bevezetését célzó javaslatról is. A képviselők javaslata szerint a tagállamoknak 60 nap alatt kell majd dönteniük a generikus gyógyszerek bevezetéséről azért, hogy gyorsabban elérhetőbbé váljanak az olcsóbb készítmények. Biztosítani kell a jogorvoslati lehetőséget a gyártók számára az indokolatlan késések esetére és az illetékes szervezeteknek nyilvánosságra kell hozniuk szakértőik nevét és érdekeltségi körét is. A bizottság arról is döntött, hogy a tagállamoknak évente egyszer nyilvánosságra kell hozniuk a társadalombiztosítás által támogatott gyógyszerek árlistáját.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez