Keresés a tartalomban:
Pénzügyek

A PSZÁF tájékoztatója a tranzakciós illetékről

2013. augusztus 8., PSZÁF
Címkék: bankolás tranzakciós illeték szerződés módosítés díj bankköltség
2013. január 1-jétől a készpénzfelvétel, kártyás vásárlás, átutalás és egyes további fizetési műveletek után a pénzügyi szervezeteknek tranzakciós illetéket kell fizetniük, melynek mértéke 2013. augusztus 1-jétől megváltozott. Fontos, hogy az ügyfelek legyenek tisztában azzal, hogy a tranzakciós illeték áthárítása révén a szerződéseikben kikötött díjak, költségek mértéke emelkedhet.
Az illetéket a pénzügyi szervezetek kötelesek megfizetni, ugyanakkor lehetőségük van arra, hogy – szigorú törvényi feltételek betartása mellett – azt díjaik, költségeik emelésével az ügyfelekkel szemben érvényesítsék, azaz a fogyasztókra terheljék át.
 
A díjak, költségek megemelésére akkor van lehetőség, ha a szerződés a módosítás feltételeit tartalmazza, és e feltételek között szerepel a jogszabályváltozás, a pénzügyi szervezetet terhelő közteher áthárítása, továbbterhelése miatti egyoldalú szerződésmódosítás lehetősége.
 
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) kiemelt figyelemmel kíséri a piaci szereplők díjemelési gyakorlatát, melynek eredményeként a közelmúltban több jogszabálysértő intézménnyel szemben alkalmazott – jogszerűtlen díjmódosítás miatt – fogyasztóvédelmi szankciót, és egyben kötelezte az érintett intézményeket, hogy a jogtalanul beszedett díjakat fizessék vissza az ügyfeleknek.

A PSZÁF mindezek kapcsán az alábbi szempontokra hívja fel a fogyasztók figyelmét:


 
A tranzakciós illetékről bővebb információt talál a PSZÁF által a téma kapcsán összegyűjtött gyakori kérdésekben és válaszokban.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez