Keresés a tartalomban:
Életmód

Kánikula: túlélési tippek

2013. augusztus 7., Szabó Zoltán Attila
Címkék: kánikula hőségriasztás folyadékbevitel táplálkozás folyadékhiány
Az orvos válaszol… Ez esetben arra, hogyan éljük túl a forróságot. Annak érdekében, hogy a nagy hőségben is jól érezzük magunkat, fokozottabban kell magunkra figyelnünk, gondoskodnunk kell a szükséges napi folyadékmennyiség beviteléről, megfelelően kell táplálkoznunk és a testmozgást sem szabad elhanyagolnunk.

Több városban emelkedett a talaj közeli ózonkoncentráció

A napok óta tartó hőség, illetve erős napsugárzás hatására több városban is emelkedett a talaj közeli ózon koncentrációja, ezért az elmúlt 24 óra mérési adatai alapján tizenöt hazai város levegőjét a "kifogásolt" kategóriába sorolta az Országos Környezetegészségügyi Intézet által elkészített napi elemzés. Az ózon kellemetlen szagú, izgatja a szemet és a légzőszervek nyálkahártyáját, súlyosbítja a krónikus betegségeket, elsősorban a hörghurutot és az asztmát.
 
Az aktuális napi légszennyezettségi adatok megtalálhatók az Országos Környezetegészségügyi Intézet honlapján (http://oki.antsz.hu/#tab_levego).


Dr. Kuklis Eszter, a Budai Egészségközpont Selfness Programjának orvos-szakmai vezetője, életmód-tanácsadója elöljáróban kiemeli: „a nagy hőségben szervezetünk fokozott igénybevételnek van kitéve. Gyakran érezzük úgy, hogy semmihez sincs energiánk, az étvágyunk is csökken, a sportolást pedig egyenesen kizártnak tartjuk. Ám ha nem táplálkozunk rendesen, nem iszunk elegendő folyadékot és hanyagoljuk a megszokott testmozgást, annak könnyen fejfájás, levertség és rossz közérzet lehet a vége.” A szakember állítja: a nagy melegben is jól érezhetjük magunkat, csupán néhány fontos szabályt kell betartanunk!

Igyunk legalább 2 és fél liter folyadékot naponta!

Szervezetünknek legalább napi másfél, kétliternyi folyadékra szüksége van ahhoz, hogy megfelelően működjön. Ez a mennyiség azonban nyáron két és fél, fizikai aktivitástól függően pedig akár három literre is megnő, hiszen a melegben fokozódik a verejtékezés, s így pótolnunk kell az elvesztett folyadékot. Mivel a kínzó szomjúságérzet a súlyos folyadékhiány egyik jele lehet, ezért figyeljünk arra, hogy mindig legyen nálunk innivaló – lehetőleg víz –, és folyamatosan kortyoljunk belőle még akkor is, ha nem érezzük magunkat szomjasnak. – A kiszáradás legjellemzőbb tünetei többek között a fejfájás, szájszárazság, gyengeség, ezért ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk, a tünetek súlyosbodásának elkerülése érdekében fokozzuk a folyadékbevitelt – figyelmeztet Kuklis.
 
– Bizonyára sokan tapasztaljuk, hogy a nagy hőségben kisebb az étvágyunk és nem kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket – fűzi hozzá. – Szerencsére az évszaknak köszönhetően számos gyümölcs és zöldségféle kapható, amelyekből friss salátát készíthetünk egy könnyű, grillezett hús vagy hal mellé, illetve behűtött dinnyével, vagy egzotikus gyümölcssalátával kényeztethetjük magunkat. A gyümölcsök és zöldségek ráadásuk kitűnő vitaminforrások, valamint a napi folyadékszükségletünk egy részét is fedezik.Sportra fel!

A nyár kiváló lehetőség a szabadban való sportolásra. A napi rendszeres testmozgás mindenkinek ajánlott, azoknak pedig, akik rendszeresen sportolnak, a melegben sem szabad hanyagolniuk a mozgást. Hiszen a rossz közérzetnek, a levertségnek és a kedvetlenségnek nemcsak a hőség az oka, a tünetek a mozgáshiány miatt is jelentkezhetnek. Akár már egy kellemes, 15-20 perces séta a kora délutáni órákban, könnyű ruházatban is frissítő lehet, ráadásul a bőrünket érő napfény hatására tökéletesen fedezi a napi D vitamin szükségletünket. Az úszás pedig nemcsak felfrissít, de minden izmunkat átmozgatja, az esti órákban pedig, amikor már enyhül a hőség, egy laza futás igazán kellemes lehet. – Nagyon fontos, hogy sportolás közben fokozottan figyeljünk arra, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot – vizet vagy izotóniás sportitalt – igyunk, ne várjuk meg, amíg a szomjúságérzet jelentkezik – summázza a Budai Egészségközpont életmód-tanácsadója.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez