Keresés a tartalomban:
Jog

5 perc alatt hat a Panadol Rapid?

Bírságolt a GVH

GVH/SV
Címkék: GVH Panadol bírság gyógyszer reklám
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerint a GlaxoSmithKline Gyógyszer- és Egészségvédelmi Termék Kft. meg nem engedett reklámtevékenységet folytatott, amikor televíziós reklámjaiban azt állította, hogy a Panadol Rapid fájdalomcsillapító tabletta 5 percen belül hatni kezd. A GVH ezért a vállalkozásra 2.300.000 Ft bírságot szabott ki.
A vállalkozás 2012. május 1. és 2012. június 10., valamint 2012. július 10. és 2012. augusztus 12. között különböző kommunikációs eszközökön népszerűsítette a Panadol Rapid termékét. A reklámokban a készítmény fájdalomcsillapító hatásának gyorsaságát emelték ki azzal a fő üzenettel. hogy, a termék 5 perc alatt elkezdi kifejteni a hatását.
 
A vizsgálat során beszerzett adatok alapján a GVH megállapította, hogy a gyógyszer fájdalomcsillapító hatásának a kezdete egyénenként változó lehet, így a fájdalom megszüntetésének időtartama nagy eltéréseket mutathat.
 
Fontos kiemelni, hogy a gyógyszertárból vény nélkül is kiadható gyógyszerre vonatkozó reklámállítással kapcsolatban a GVH elsődlegesen nem az állítás valóságtartalmát vizsgálja, hanem azt, hogy a vállalkozás az engedélyezett alkalmazási előírás alapján mutatja-e be a készítményt. A GVH megítélése szerint nem szükséges, hogy a készítményre vonatkozó alkalmazási előírás szó szerint és teljes egészében jelenjen meg a reklámokban, azonban fontos, hogy a reklámok fő üzenete feleljen meg az alkalmazási előírásoknak.
 
A Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy a vállalkozás reklámjában a Panadol Rapid gyógyszert nem az engedélyezett alkalmazási előírás alapján mutatta be, ezért 2.300.000 Ft bírság megfizetésére kötelezte.
 
A GVH a bírságok meghatározásánál súlyosító körülményként értékelte, hogy a jogsértő gyakorlat a tájékoztatások kiterjedtsége miatt a fogyasztók széles rétegéhez eljutott.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez