Keresés a tartalomban:
Életmód

Mennyit költünk a patikában?

2012. augusztus 25., Szinapszis Kft.
Címkék: betség gyógyszer ggyszerfogyasztás gyógyszertár Szinapszis
A krónikus betegségben szenvedők fele havonta legalább 5 ezer forintot költ el a patikában - derül ki a Szinapszis Kft. legfrissebb kutatásából, amelyet a cég a webbeteg.hu internetes portál megbízásából készített.
A felmérés eredményei alapján átlagosan a lakosság 70 százaléka legfeljebb 5 ezer forintot hagy a gyógyszertárban, 15 százalékuk 5-10 ezer forint közötti összeget, és közel minden tizedik ember ennél is többet.
 
Természetesen a kérdés vizsgálata jelentős eltérést mutat abban a tekintetben, hogy az illető szenved-e valamilyen krónikus, tartós megbetegedésben, esetükben ugyanis lényegesen magasabb a patikában többet költők aránya, minden második panaszos ember legalább 5 ezer forintot fizet.
 
A krónikus betegek esetében az elköltött összeget az is befolyásolja, hogy a páciens hányféle problémával küzd: az egy alapbetegségben szenvedők esetében 23 százalék az 5-10 ezer forintot, és 14 százalék a 10 ezer forint felett költők aránya, míg a két vagy több betegségben szenvedők esetében ezek az arányok rendre 34 és 24 százalék.



Patikába járási szokásainkat tekintve egyébként elmondható, hogy a lakosság fele havi szinten fordul meg gyógyszertárban (17% havonta többször, 35% havi egyszer), és nem meglepő módon a patikába járók jellemzően nők (60% havi szinten - férfiak esetében 41%), valamint az életkor emelkedésével is emelkedik arányuk (havi szinten 55-65 év között közel 70%, 65 év felett 84% jár gyógyszertárba).
 
A kutatásról
 
A Szinapszis Kft. 2012 augusztusában telefonos, kérdőíves kutatás keretében vizsgálta a hazai lakosság gyógyszerköltését. A válaszadók száma összesen 1000 fő volt, a minta országos lefedettségű, életkor (18+), nem, régió és településtípus alapján országosan reprezentatív.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez