Keresés a tartalomban:
Pénzügyek

Júliusi infláció: drágultak a szolgáltatások

2012. augusztus 15., KSH
Címkék: KSH infláció áremelkedés tartós fogyasztási cikkek élelmiszer árak szolgáltatás
Júliusban a fogyasztói árak 5,8%-kal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Egy hónap alatt emelkedett a dohányáruk és a szolgáltatások ára, csökkent az üzemanyagok és az élelmiszerek ára – derül ki a KSH legfrissebb statisztikáiból.
1 hónap alatt – 2012. júniushoz viszonyítva – a fogyasztói árak 0,1%-kal csökkentek. Ezen belül az élelmiszerek ára 0,2%-kal csökkent. Árcsökkenés következett be a tojás (3,6%), az idényáras élelmiszerek, azaz a burgonya, friss zöldség, gyümölcs (2,8%), a sertészsiradék (2,3%) és az étolaj (0,9%) esetében. Növekedett a liszt (1,9%), a száraztészta (1,2%), a csokoládé, kakaó (1,0%) és a párizsi, kolbász (0,9%) ára. A főcsoportok közül a szolgáltatások drágultak a legnagyobb mértékben, 0,8%-kal, ezen belül az üdülési szolgáltatásokért átlagosan 6,7%-kal kellett többet fizetni. A szeszes italok, dohányáruk esetében szintén áremelkedés volt megfigyelhető (0,5%). A tartós fogyasztási cikkek ára nem változott az előző hónaphoz képest. A nyári kiárusítások következtében a ruházkodási cikkek ára átlagosan 2,2%-kal csökkent. Szintén árcsökkenés következett be az egyéb cikkek esetében (1,0%), ezen belül a járműüzemanyagok ára 2,5%-kal csökkent. A háztartási energia körében kis mértékű árcsökkenés volt megfigyelhető (0,3%).
 
12 hónap alatt, 2011. júliushoz viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 6,1%-kal emelkedtek. Ezen belül jelentősen nőtt a tojás (34,4%), a sertészsiradék (24,3%), a csokoládé, kakaó (20,2%), a kávé (12,5%), a párizsi, kolbász (10,5%) és a sertéshús (9,5%) ára. Árcsökkenés következett be a liszt (10,7%) esetében. Az átlagosnál nagyobb mértékben, 14,1%-kal emelkedett a szeszes italok, dohányáruk ára. Szintén átlag felett, 7,1%-kal nőtt az egyéb cikkek ára, ezen belül a járműüzemanyagok 12,2%-kal, a gyógyszerek, gyógyáruk 4,2%-kal drágultak. A háztartási energia átlag feletti 6,3%-os áremelkedésén belül a palackos gáz 11,3%-kal, a távfűtés 8,4%-kal drágult. A szolgáltatások esetében 4,1%-os volt az áremelkedés mértéke, ezen belül a szemétszállítás 7,8%-kal, a csatornadíj 5,3%-kal drágult. A ruházkodási cikkek szintén átlag alatt drágultak (2,6%), míg a tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 0,9%-kal kellett kevesebbet fizetni, 2011. júliushoz képest.
 
Az EU 27 tagországában 2012. júniusban a fogyasztói árak – az előzetes harmonizált adatok szerint – átlagosan 2,6%-kal voltak magasabbak, mint 2011. júniusban. A legkisebb áremelkedést Svédországban (0,9%) és Görögországban (1,0%), a legnagyobbat Magyarországon (5,6%), valamint Észtországban és Máltán (4,4-4,4%) mérték.



Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez