Keresés a tartalomban:
Jog

Konzultáció Európa jövőjéről

Már csak 10 napig tart!

2012. augusztus 31., Európai Bizottság
Címkék: Európai Bizottság konzultáció uniós polgár utazás választás internet
A ma közzétett legfrissebb adatok szerint már több mint 8404 uniós polgár osztotta meg véleményét az Európai Bizottság által a polgárok jogairól és Európa jövőjéről indított széles körű internetes konzultációban.
A május 9-i Európa-napon az Európai Bizottság felkérte az Unió polgárait, hogy segítsenek meghatározni az elkövetkező évek politikai menetrendjét, és felvázolni Európa jövőjének körvonalait (IP/12/461). Ennek során felvetődtek a „politikai unióval”, az „európai államszövetséggel” és az „Európai Egyesült Államokkal” kapcsolatos javaslatok is. Nemcsak a politikusoknak, hanem a polgároknak is meg kell vitatniuk az Európai Unió jövőjének fontos kérdését.
 
Még 10 nap áll az európaiak rendelkezésére ahhoz, hogy kifejtsék véleményüket az olyan kérdésekben, mint például: „Hogyan képzeli el az Európai Unió fejlődését a közeljövőben? Milyen Unióban szeretne élni 2020-ban?" A konzultáció szeptember 9-ig tart.
 
A Bizottság „Az Ön jogai, az Ön jövője” című konzultációja olyan gyakorlati akadályokról is kérdezi a közvéleményt, amelyekkel a polgárok mindennapi életük során találkoznak, amikor uniós polgárként jogaikat gyakorolják, vagy amikor az uniós jog által védett alapvető jogaikkal akarnak élni. A Bizottság tudomást kíván szerezni minden olyan nehézségről, amellyel az európaiak szembe találják magukat például akkor, amikor Európán belül utaznak, átlépik a határt, választásokon szavaznak vagy jelöltként indulnak, vagy éppen az interneten vásárolnak.
 
A konzultáció során kapott válaszok közvetlenül alakítják majd a Bizottság elkövetkező évekre vonatkozó politikai menetrendjét, és a jövő évi Európa-napon, 2013. május 9-én bemutatandó, uniós polgárságról szóló 2013-as jelentés alapját képezik. A Bizottság javaslatára 2013-at „A polgárok európai évének” nyilvánítják. Ennek során lehetőség nyílik arra, hogy a tagállamokban közvetlen vitákat folytassunk a polgárokkal az ún. „civil párbeszédek” keretében, amelyre először szeptember 27-én Cádizban kerül sor.

Az első ízben 2010-ben kiadott, uniós polgárságról szóló jelentés 25 konkrét fellépést vázolt fel azon akadályok felszámolására, amelyek gátolják az uniós polgárokat a jogaik gyakorlásában az EU-n belül. A Bizottság azóta ígéretei valóra váltásán dolgozott: például megerősítette a bűncselekmények áldozatait megillető jogokat, csökkentette a gépjárművek más uniós országban történő bejegyzésével kapcsolatos bürokráciát, megtiltotta a hitelkártya-használattal járó járulékos költségek kivetését és az online vásárlóknak szóló előre kipipált jelölő négyzetek alkalmazását, továbbá megerősítette az Unióban élő összes polgár tisztességes eljáráshoz való jogát.
 
Alig három hónappal az Európa jövőjéről folytatott konzultáció május 9-i elindítása után a résztvevők, illetve válaszadók száma már meghaladta a 8404-et. Az összes tagállam polgárai képviseltették magukat (a válaszadók 9,9 %-a francia, 9,2 %-a német, 8,9%-a olasz, 7,6 %-a spanyol és 8,5%-a lengyel – az Ön országának részvételi arányát a mellékletben láthatja).
 
A rövid kérdőív mindössze tíz perc alatt egyszerűen kitölthető az interneten. A konzultáció szeptember 9-én zárul:
 
http://ec.europa.eu/justice/opinion/your-rights-your-future/index_hu.htm.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez