Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

22,5 milliós bírság

2012. augusztus 10., elemiszeronline.hu
Címkék: ellenőrzés élelmiszer-biztonság hatóság hús görögdinnye szezonális élelmiszer
A nyári élelmiszerbiztonsági ellenőrzések során 618 élelmiszer előállító egységet, 2568 kereskedőt – beleértve a zöldség-gyümölcs, különös tekintettel a nyári nagy kedvenc, a görögdinnye forgalmazókat –, valamint 2650 vendéglátóipari egységet vizsgáltak.
Lezárult az idei nyári szezonális ellenőrzés július 1–31. közötti szakasza. Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság 5836 ellenőrzést végzett, melynek során 269 esetben szabott ki bírságot összesen 22,5 millió Ft értékben. A nyári szezonális élelmiszerlánc ellenőrzések elsődleges célja a nyári melegben a nyaralók és turisták miatt megnövekedett forgalom mellett is fenntartani az élelmiszer-biztonságot.
 
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakmai irányításával és koordinációjával a megyei kormányhivatalok élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságainak, valamint növény- és talajvédelmi igazgatóságainak szakemberei fokozottan ellenőrizték a szezonális élelmiszereket (előkészített (grill) húsok, üdítők, sörök, jégkrémek), illetve az időszakosan működő élelmiszer-forgalmazó helyeket.
 
A hatóság a nyári ifjúsági- és gyermektáborokban zajló étkeztetés ellenőrzése mellett kiemelt figyelmet fordított a nagy tömegeket megmozgató országos és nemzetközi rendezvényeken élelmiszert forgalmazó létesítmények, valamint a strandokon, üdülő helyeken szezonálisan működő büfék, falatozók, éttermek, cukrászdák és fagylaltozók ellenőrzésére.
 
A NÉBIH és a megyei szakigazgatási szervek munkatársai elsősorban higiéniai és nyomon-követési hiányosságokat, esetenként az élelmiszerek hűtéséhez kapcsolódó szabálytalanságot rögzítettek az ellenőrzések folyamán, melynek eredményeképpen összesen 22,5 millió forintnyi bírságot szabtak ki az élelmiszerlánc ellenőrzés alá vont szereplőire.
 
Az idei év tapasztalata, hogy bár a kitelepülő vállalkozások száma az előző évekhez képest csökkent, a vállalkozások felkészültebbnek bizonyultak az ezt megelőző időszakokhoz képest.
 
Nagyban segítette a Hatóság munkáját az ingyenesen hívható zöldszámra (06 80/a nébih, azaz a 06 80/2 63244) érkező közérdekű bejelentések feldolgozása. A Hivatal sikerként könyveli el, hogy bejelentő vonal 2012. március 26-ai létrehozása óta összesen 1237 db hívást regisztráltak. A több mint 900 szakmai jellegű megkeresés mellett mintegy 250 bejelentés került kivizsgálásra, melyek eredményeképpen 104 esetben történt hatósági intézkedés. Magyarország lakosságának aktivitásáról elmondható, hogy míg számos megyéből nem érkezett bejelentés, Pest megye területéről 151 érdemi panaszbejelentést regisztráltak.
 
A nyári szezonális élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrzések egészen a nyár végéig folytatódnak.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez