Keresés a tartalomban:
Kitekintő

Műemlék felújítás – fontos a faldiagnosztika

2013. április 30., Szabó Zoltán Attila
Címkék: műemlkékvédelem felújítás vizesedés falszárítás antigraffiti
Egy település képét olykor egészen apró részletek határozzák meg, nem ritkán láthatatlannak hitt építészeti hibák, szakszerűtlenül elvégzett felújítási munkálatok okozhatnak kárt. Különösen érzékeny terület a műemlékvédelem. Ahogyan a Benczúr Házban rendezett szakmai tanácskozáson kiderült: az sem mellékes, hogy egy látszólag gyönyörűen felújított templomban milyen fűtési rendszer működik.
Vegyünk két egymástól távoli helyiséget, két egymástól jelentősen különböző feladatot, amelyek közt mégis kísérteties a hasonlóság. Legalábbis a munka minősége, az átgondolatlan fejlesztések okán. Pócspetri katolikus templomát tíz éve újították fel, s noha kitűnő munkát végeztek az építtetők, valami rejtélyes okból az épületen belüli falfelületek elvizesedtek.
 
A problémát keresve-kutatva azonban lassan ráébredt a szakembergárda, hogy a gondot a hő-légfúvó okozza, mely a falra veti a meleget, így erős párolgást eredményez, aminek a vége az, hogy a higroszkópos só koncentrálódik. Kövesi László a Falszárító Kft. szakértője szerint „mindösszesen” annyi történt, hogy a református templom plébánosa olyasvalamire adta az áldását, amely károsnak bizonyult: a fűtési rendszerről van szó.
 
A másik sajátságos eset helyszíne a Belváros. Az V. kerületben, épp a Polgármesteri Hivatal előtt, az Erzsébet téren esett meg, hogy a tavasszal lepakolt, világos díszkövek nyárra már kopottaknak, koszosaknak tűntek. Végül a temérdek sérült kockát kijavították, megtisztították

Lefújt parlament

Mit tettek? Antigraffiti-védelemmel látták el a bevonatot, ami ugyan nem örökre szól, de egy-két évig biztosan állja a sarat, a cipőtalpakat és a bicikligumit. Csak hát felmerül a kérdés: nem lehetett volna megelőzni ezt a kényszerű, utólagos toldozást-foldozást? No persze nem magával az eljárással van baj, hiszen a szilán vegyületek alkalmazása gyakori és célravezető eljárás.
 
Amúgy ilyesféle megoldásokkal éltek nem egy olyan hazai épületben, amely műemlékvédelmi oltalom alatt áll és meghatározó a városkép szempontjából. A Parlament egyes homlokzati elemeire is szórtak antigrafitti-védelmet, amiképp a Margit-hídra, a Gellért szállóra is. Szép számban léteznek külföldi példák is: a párizsi Louvre vagy a blackburn-i városháza szintúgy fontosnak tartotta a megelőzést. Pécsen egy szobor, illetve a Zsolnay Kulturális Negyed „kapott a szórásból”…
 
Létezik megfelelő válasz a korrózióra is. Hídpálya lemezek, pillérek, oszlopok és gerendák, épülethomlokzatok és balkonok, vízépítésű műtárgyak védelmére. Kövesi László feigyelmeztet arra, hogy műemléképületek esetében hihetetlen károkat tud okozni a só és a víz, így szakszerű faldiagnosztikával mindenféle későbbi félreértést megelőzhet az épület tulajdonosa.

Vakolni jobb, mint a téglaport nyelni!

Alap probléma, hogy még a szakértők egy része sem ismeri, hogy a falba felszívódó nedvesség csak egy kisebb része a károkozásnak, mivel az intenzív szárítással – akár lemezes szigetelés felett is – csekély a száradási folyamat, ellenben a felületen gyorsul a só feldúsulása. E sók okozzák a felületi károk döntő többségét! Így e sók helyszíni felismerése, helyzetük megállapítása, összetételük labor-elemzése, majd a „só-háztartás” megállapítása alapvetően fontos a szakértői vélemény készítése során!

A falkárosodást okozó legfőbb tényezőkre a szakember szerint nagy figyelemmel kell lenni, ezek a talaj szennyezettsége, a falazat kapilláris rendszere, a felszívható kapilláris nedvesség várható mértéke. A kipárolgási kényszer felmérése is alapvetően fontos.
 
A szűken vett szakterület szabályozatlan, ezért azonos problémákkal küszködő épületekre még a szakemberek is igen eltérő megoldásokat javasolnak – mutat rá a bizonytalanságokra Kövesi László, aki nem titkolja: kizárólag a falból vett kellőszámú minta laboratóriumi vizsgálatából származó eredmények adnak értékelhető nedvesség- és só eredményt!
 
Vagyis a „kézrátételes” módszerekben, a csodatévők áldásos képességeiben nem bízik. Olykor pedig egyenesen nyomozati munkához hasonlatos egy-egy szakértői vállalás. Erre utalt a pócspetri eset is, de sok példát találhatunk még ebben a tárgyban.
 
A nádasdladányi Nádasdy-kastély sem kerülhette el balsorsát, noha nemrég – legalábbis a laikus szemével nézve – komoly felújítást végeztek az épületegyüttesben. Azonban hiába beszélhetünk körbepincézett, ezáltal – elvben – védettebb „objektumról”, a só ott is megtette hatását; a vészhelyzet elhárítása folyamatban van. Esztergomban, a Kanonok-soron az építtetők marasztalhatóak el. Nem vakolták le ugyanis az összes falfelületet, így – jegyzi meg Kövesi – elérték, hogy napjainkban, hetente két vödör téglaport lehet összeszedni bent.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez