Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Mérgező Ziegler-ostyák Ausztriában

A lisztben több volt a Don-toxin

2011. április 7.
Címkék: élelmiszer biztonság minőség visszavonás
Ausztriában kivonták a forgalomból a magyar Ziegler ostyagyár két termékét túl magas fuzárium méreg tartalom miatt - jelentette az APA osztrák hírügynökség.
A 150 grammos kiszerelésű sajtos, köményes ízesítésű tallért és az ugyancsak 150 grammos paprikás tallért az engedélyezettnél magasabb deoxynivalenol tartalom miatt hívta vissza a forgalmazó az osztrák egészségügyi és élelmiszerbiztonsági hivatal (AGES) tájékoztatása szerint.
 
Ziegler Péter, a Ziegler Ostya Bt. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az általuk használt magyar lisztnek volt a megengedettnél magasabb a Don-toxin tartalma; az ebből készült termékeket visszahívták, a gyártáshoz lengyel lisztet importálnak. A történtek anyagilag megrengették a céget, amelynek 58 éves működése alatt még nem fordult elő minőségi probléma.
 
Március elején egy németországi hatósági vizsgálat derítette ki a megengedettnél nagyobb Don-toxin tartalmat a sajtos tallér vizsgálatakor; akkor a cég leállította e termék gyártását és mindet vissza is hívta Németországból, Hollandiából, Ausztriából és Magyarországról is - közölte.
 
Hozzátette: rajtuk kívül álló oka van a történteknek, a magyar malomtól ugyanis megkapták a minőségi bizonyítványt, de a liszt nem volt ennek megfelelő. Azóta a cég lengyel importlisztet használ a gyártáshoz - közölte, hozzátéve: próbálják a malom felé érvényesíteni az okozott kárt. A cég által gyártott édes termékeket nem érinti a visszahívás, hiszen azokban kisebb az ostyalap, kevesebb bennük a liszt.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez