Keresés a tartalomban:
Tudta ezt?

Silányabb élelmiszer Kelet-Európába

Vacakabb Coca-Cola, Nescafé

2011. április 18.
Címkék: Nescafe Coca-cola Kotányi EurActiv silány élelmiszer minőség
Nagy nemzetközi élelmiszer-konszernek gyengébb minőségű termékeket forgalmaznak Közép – és Kelet-Európában, mint a nyugat-európai országokban. Erre a megállapításra jutottak a Szlovák Fogyasztóvédelmi Szövetség vizsgálatai. A szlovákiai állami laboratóriumokban végzett vizsgálatokat az EU pozsonyi képviselete támogatta és finanszírozta.
A szlovák vizsgálat, amelyről az EurActiv.com hírportál számolt be, többek között megállapította: a Szlovákiában, Magyarországon, Romániában és Bulgáriában forgalmazott Coca Cola-t a kukoricakeményítőből nyert isoglukózével édesítik. Az sokkal olcsóbb, mint a kristálycukor, amely a németországi és ausztriai termékekbe kerül. A konszern azzal reagált, hogy a világ sok országában, így az USA-ban is használnak keményítő-cukrot az italban, de például Romániában ugyanazt az édesítőszert alkalmazzák, mint a német és az osztrák piacon. Ezért nem értik a dolgot s utána járnak.
 
A szlovák vizsgálat azt is megállapította, hogy a Nescafe Goldnak ugyancsak más a minősége a kelet-és a nyugat-európai piacokon. A svájci Nestlé-konszern állásfoglalása szerint a termék receptúráját a vevő-igények alapján állítják össze, ezért az piacról-piacra változik. Különbségeket okozhat a pörkölési eljárás, nemkülönben az, milyen arányban tartalmaz a keverék különböző, eltérő jellegű kávéfajtákat. Az eltérések miatt a szlovák fogyasztóvédők ezért nem bírálhatják például a Csehországban kapható Nescafét.
 
A bírálók azt is megállapították, hogy a Kotányi-cég sokkal gyengébb minőségű borsot hoz forgalomba – egyazon márkanév alatt - Bulgáriában, mint Nyugaton. A vállalat magyarázata szerint lehetnek eltérések az egyes nyersanyag-szállítmányok minőségében, illetve a gyártási eljárásoknál.
 
A szlovák szakemberek hasonló eltéréseket állapítottak meg - minden esetben szupermarketekben vásárolt minták alapján – a Jacobs és a Tschibo kávéknál is. A két vállalat még nem reagált a bírálatra. Az egyetlen világmárka, amelynél mindenütt egyforma minőséget találtak, a Milka volt. A szlovák vizsgálatok egyértelmű tanúsága az volt, hogy a nagy konszernek általában gyengébb minőségű árut hoznak forgalomba az EU új tagállamaiban, mint a régiekben. A jelentést átadták az Unió illetékes biztosának.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez