Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Fontos információk az élelmiszercímkéken

2011. április 19., BruxInfo
Címkék: élelmiszer címkék fogyasztó EU
Az élelmiszerek címkéin kötelezően szerepelniük kellene a tápértékekre vonatkozó információknak, és annak is, hogy honnan származik az adott élelmiszer – egyebek között így határozott az EP környezetvédelmi bizottsága.
Az Európai Parlament szakbizottsága második olvasatban tárgyalta az élelmiszerek címkézésére vonatkozó javaslatot. A cél a mostani szabályozás modernizálása, egyszerűsítése és egyértelműsítése lenne.
 
Keddi ülésükön a képviselők egyetértettek abban, hogy a tápanyag-összetételre vonatkozó legfontosabb információkat (energiatartalom, zsír, telített zsír, cukor és só mennyisége) olvashatóan és táblázatos formában kell a csomagoláson feltüntetni. Ehhez a listához a szakbizottság hozzátette még a mesterséges transzzsírokat (a Tanács olvasatában ennek hozzáadása még önkéntes alapon szerepelt).
 
A fenti információkat az EP-képviselők szerint 100 grammos vagy 100 milliliteres bontásban kell megadni, és a csomagoláson az ajánlott napi mennyiséget is fel kellene tüntetni.
 
Bizonyos élelmiszerek esetében (ezek közé tartozik a marhahús, a méz, az olívaolaj vagy a friss gyümölcsök és zöldségek) a csomagoláson meg kellene adni a származási országot. Az EP kérésére a Miniszterek Tanácsa a fenti listához még hozzátette a sertés-, a bárány-, a kecske- és a baromfihúst. A képviselők azonban ennél is tovább mennének, és azt szeretnék, ha a származási országot valamennyi hús-, baromfi-, tej- és egyéb, úgynevezett egy összetevőből álló termék esetében feltüntetnék. A szakbizottság megszavazta, hogy a húsok, a baromfi és a hal esetében a származási országot akkor is meg kell adni, ha azt valamilyen élelmiszerben összetevőként használják fel.
 
A húsok esetében a címkén szerepelnie kell, hogy az állat hol született, hol tartották és hol vágták le. Azt is jelölni kell, ha az állatot – bizonyos vallási előírások miatt – kábítás nélkül ölték le. Az úgynevezett imitált élelmiszerek ügyében a képviselők leszögezték, hogy ha egy bizonyos összetevőt kicserélnek az adott termékben, akkor azt a csomagoláson egyértelműen fel kell tüntetni. Renate Sommer (néppárti, német) jelentéstevő keddi sajtótájékoztatóján erre a sajtot hozta fel példaként, melynél, ha a tejzsír helyett növényi zsírt használnak fel, akkor azt jelölni kell.
 
A szabályozás nem terjed ki az alkoholos italokra. Renate Sommer fontosnak nevezte, hogy a kevert alkoholos, úgynevezett alcopop italokat egyértelműen definiálják. Ez a feladat a Bizottságra vár. Az új szabályok alól mentességet élveznek még az ajándékcsomagok, a szezonális édességek, a nem előrecsomagolt élelmiszerek, beleértve a közvetlen fogyasztásra szánt termékeket is. A mikrovállalkozások által előállított kézműves élelmiszerek sem tartoznak a szabályozás hatálya alá.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez