Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Minden, amit a tejről tudni illik…

2012. április 29., Szabó Zoltán Attila
Címkék: tej vizsgálat OÉTI dietetikus ÁNTSZ kalcium
Ott tartunk, hogy már a tejnek is elkél a reklám. Sőt, a valaha az „élet, erő, egészség” hármas egységét bizonyítani hivatott terméket egyenesen meg kell védeni! A szülők ugyanis elbizonytalanodtak, minthogy elterjedt: a tej nem tesz jót a fejlődésben lévő szervezetnek. Az OÉTI, Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve (az egykori ÁNTSZ), s a tejipar képviselői azonban „ellentámadásba“ lendültek.
Annak ellenére, hogy a gyermekes háztartások 30 százalékkal több tejet fogyasztanak, 5-6 alkalommal többször és alkalmanként 1 literrel több nemes nedűt vásárolnak, a GfK Piackutató Intézet felmérése szerint mégis, a gyermekek körében is már terjengenek a tejjel, különösen a hőkezelt tejjel kapcsolatos tévhitek. A napokban az egyik belvárosi étteremben ezek eloszlatására vállalkozott több szakember, köztük Czuppon Krisztina dietetikus, a Semmelweis Egyetem II. számú Gyermekkilinikájának szakértője.
 
A szakember előadásában kiemelte: „a tej gyermekkorban különösen fontos élelmiszer, mert míg a növényekből a kalcium mindössze 5-10 százaléka tud felszívódni, addig fiatalkorban a tejből kálciumtartalmának 60 százaléka hasznosul! Czuppon szerint az interneten „megszellőztetett“ pletykák, mendemondák azért is károsak, mert a lényegről vonják el az emberek figyelmét.
 
A legmakacsabb tévhiteket és internetes legendákat egybegyűjtötték. És a válasz sem marad(t) el. Íme, az OÉTI és az egykori ÁNTSZ közös cáfolata.

A legmakacsabb táplálkozás-élettani tévhitek a tejről – és az OÉTI dietetikusának válaszai: „Ezzel szemben tény, hogy az ásványi anyag tartalom az UHT hőkezelés során gyakorlatilag változatlan marad s átlagosan legfeljebb 10% vitamintartalom vész el. Mindemellett a tejet nem C-vitamin, hanem fehérje, ásványi anyag, kalcium és D vitamin tartalma miatt fogyasztjuk.” „Ezzel szemben tény, hogy a tejet nem hígítják vízzel. Az Európai Tanács 2007-es rendelete szerint „a »tej« szó kizárólag az egy vagy több fejésből nyert rendes tőgyváladékot jelenti, az ahhoz történő hozzáadás vagy abból történő kivonás nélkül”. Ezzel összefüggésben, a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján csak arra a termékre lehet ráírni, hogy „tej”, ami kizárólag tejet tartalmaz és semmi mást.” „Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej nem tartalmaz adalékanyagot. A tej az UHT (Ultra High Temperature Treated) hőkezelésnek és a speciális csomagolásnak köszönheti a tartósságát. Ez az eljárás minden baktériumot kiöl a tejből, a 6 rétegű csomagolás pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen, ezért nincs szükség tartósítószerre.“
„Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej kizárólag friss tejből készül. Ez csak UHT hőkezelésen megy keresztül, és aszeptikus (csíramentes) körülmények között aszeptikus csomagolóanyagba kerül, mely hosszú ideig (3-6 hónapig) megőrzi a tej minőségét.“ „Ezzel szemben tény, hogy a makro és mikro tápanyagtartalom majdnem ugyanaz, a fehérjék, vitaminok és ásványi anyagok aránya gyakorlatilag nem különbözik. A házi, kimért tej egészségre káros mikroorganizmusokat tartalmazhat, sok múlik az adott állomány egészségi állapotán és a feldolgozás helyszínén. A tejet az érvényes, szigorú normák szerint veszi át és kezeli az ipar, így az UHT és a pasztőrözött tej garantáltan biztonságos, nem tartalmaz kórokozókat.”
 „Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej semmilyen tartósítószert nem tartalmaz. A tej az UHT típusú hőkezelés következtében nem tartalmaz baktériumokat, a 6 rétegű kartondoboz pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen. Emiatt áll el hosszú ideig hűtés nélkül is. A tévhit nagyban köszönhető a „tartós tej” elnevezésnek, melyből a tartósítószerre asszociálnak a fogyasztók és nem a tej hosszú eltarthatóságára. A helyes elnevezés: UHT tej.”
A szakemberek a tej egészségügyi hatásáról szóló internetes legendákra is megfeleltek. Íme a Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Szakigazgatási Szervétől érkezett hivatalos válaszok sora. Érdemes a figyelemre!
„A tej hízlal.“ (Magyarországon a lakosság közel 60 százaléka nem tudja, hogy a tejfogyasztás segíthet a fogyásban)
Az igazság az, hogy tejfogyasztás és aktív életmód mellett csökken a test zsírszövetállománya. Egy pohár (200 ml) félzsíros tej energiatartalma mindössze 2 nagyobb (40 dkg) almáénak felel meg. Egy korábbi, 6 évig tartó klinikai vizsgálat megállapította, hogy a kevés alvás és az alacsony kalciumbevitel a testtömeg gyarapodásának két fontos kockázati tényezője. Az igazság az, hogy szervezetünk nem termel kalciumot, így azt táplálékokból kell magunkhoz vennünk, szükséglettől függően naponta mintegy 1.000-1.200 mg mennyiségben. A tej ideális kalciumforrás, mert benne optimális arányban és jól emészthető formában van jelen fehérje, tejzsír, tejcukor, D-vitamin, foszfor, egyéb vitaminok és ásványi anyagok, ezért a tejfogyasztás hozzájárul csontsűrűségünk és csonttömegünk megőrzéséhez és az oszteoporózis megelőzéséhez. Az igazság az, hogy ma már számos nemzetközi tudományos munka igazolta, hogy a gyermekkori helyes étkezési szokások – pl. a rendszeres tejfogyasztás – csökkentik felnőttkorban a vastag- és végbélrák kialakulásának kockázatát.
Az igazság az, hogy a tejnek jótékony hatása van a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésére. A kalcium a tejfehérjékkel együtt, valamint a magnézium és a kálium csökkentik a vérnyomást, míg a tej szfingolipid tartalma növeli a HDL-koleszterin szintet. A CLA csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, a D-vitamin pedig gyulladásellenes hatású, így kisebb az érszűkület előfordulása.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez