Keresés a tartalomban:
Jog

Biztonságosak a biometrikus útlevelek?

2012. április 20., EP Hírek
Címkék: útlevél Európa Parlament okmány biometrikus útlevél ujjlenyomat azonosító rendszer
Hogyan fordulhat elő, hogy az elvileg biztonságos és hamisíthatatlan biometrikus útlevelekből több százezer hamis van forgalomban Európában.
Az EP azt vizsgálja, hogy mennyire biztonságosak a 2004 ben bevezetett biometrikus útlevelek, amelyek az úti okmányokkal valóvisszaéléseket voltak hivatottak kivédeni. A biometrikus útlevelek a fénykép mellett ujjlenyomatot is tartalmaznak.
 
A képviselők azt is szeretnék tudni, hogy figyelembe véve a forgalomban lévő hamis útlevelek számát, a Bizottság tervezi-e a biometrikus útlevelek kiállítására vonatkozó szabályok felülvizsgálatát.

Legalább félmillió hamis biometrikus útlevél Franciaországban

Becslések szerint Franciaországban 500 ezer és 1 millió között mozog a hamis biometrikus útlevelek száma, amelyeket hamis okmányok alapján állítottak ki.
A hollandiai Roermond város hatóságai 448 esetet vizsgáltak meg, minden ötödik útlevélben az ujjlenyomatok nem voltak beazonosíthatók, így azok hasznavehetetlenek.

2008-ban a biometrikus útlevelek felülvizsgálatakor az EP több hiányosságra is rámutatott. Így például a gyermekektől és idősektől levett ujjlenyomatok megbízhatatlanságára, az útleveleket azonosító rendszerekkel, és az új technológiák alkalmazásával kapcsolatos hiányosságra.
Az EP akkor azt javasolta, hogy vizsgálják felül az útlevelek kiállításának rendszerét. A Bizottságnak ezt mostanra kellett megtennie.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez