Keresés a tartalomban:
Pénzügyek

Nő a fizetésképtelenségi eljárások száma

2012. április 17., MTI
Címkék: fizetésképtelen építőipar vállalkozás Coface
A Coface Hungary Kft. szerint az idén az első negyedévben közel 25 százalékkal nőtt a fizetésképtelenségi eljárások száma Magyarországon az amúgy sem alacsony tavalyi bázishoz képest, és a helyzet tovább romolhat, különösen a legkockázatosabb szektorokban, így az építőiparban és a kereskedelemben.
A Coface hitelbiztosító cég elemzése szerint az egyes ágazatok fizetésképtelenségi mutatóit vizsgálva a magyarországi trendek lekövetik a nemzetközi trendeket. A jelentősebb gazdasági súlyt képviselő ágazatok közül az építőipar, az élelmiszerfeldolgozó-ipar és a kereskedelem az, amely a legsúlyosabb problémákkal küszködik.
 
A legtöbb fizetésképtelenségi eljárásban az építőipari, a kis- és nagykereskedelmi cégek érintettek, de nagy számban vannak az eljárás alá vontak között a turisztikában, az ingatlangazdálkodási, valamint a gépjárműiparban tevékenykedő vállalkozások is.
 
Ha figyelembe vesszük az adott szektorban működő vállalkozások számát, akkor az látszik, hogy a faiparban, a turizmus és vendéglátás területén, valamint az építőiparban a legmagasabb fizetésképtelenségi hányad. Ezek mellett az országos átlag felett található számos szektor, mint a kereskedelmi vállalkozások, a textilipar, a fuvarozást végzők, illetve a logisztikai tevékenységet folytató vállalkozások.
 
Kárpáti Gábor, a Coface Hungary ügyvezető igazgatója szerint a fizetésképtelenségi helyzet tovább romlik Magyarországon. Azokban az ágazatokban - például építőipar, kereskedelem -, amelyek már az előző éveket is megszenvedték, az idén még drámaibb módon elmélyülhetnek a negatív folyamatok. Ennek oka egyrészt a belső kereslet szűkülése, másrészt a gazdálkodási környezet folyamatos és gyors változása, ami miatt bizonytalanná és bizalmatlanná váltak a befektetők.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez