Keresés a tartalomban:
Életmód

Mozgás minden mennyiségben

Sportok között szemezgetve

2010. október 12.
Címkék: testmozgás sport futás úszás szabadidő
Itt az ősz, visszarázódunk a munkás hétköznapokba. Ha a nyaralás hatására felcsusszant néhány kiló, vagy a padlásról előkerült téli ruha kissé szorít, akkor azt érezzük, irány az edzőterem, hogy ott kínozzuk magunkat halálra. Hála a fitness őshazájának, Amerikának, a mozgásfajták száma végtelen. És hogy, ne lehessen a választási lehetőségek hiányára fogni az otthoni lustulást, bemutatjuk milyen testalkathoz és fittséghez miféle mozgásforma ajánlott.

Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy nem érdemes azonnal a teljes „megszakadást” választani. Ez korai feladáshoz vezethet, sőt az egészségre sincs jó hatással. Hetente háromszor egy óra mozgás már sokat segít a vérnyomás-szabályozásban, az energiaszint növekedésében, és természetesen a fogyáshoz is hozzásegít. Ha belefér a mozgás után a szauna, az főleg a téli időszakban segíthet immunrendszerünknek.

Amire mindenki képes: a futás

Ha nem küzdünk semmilyen fizikai problémával (magas vérnyomás, cukorbetegség, gerinc- vagy térdfájdalom), akkor érdemes a futást választani. Olcsó, egyszerű, bárhol megvalósítható. Mindössze egy edzésterv és egy jó futócipő szükséges hozzá. Utóbbihoz pedig segítséget nyújthat lapunk 2009. szeptemberi számának tesztje.

Táncolva égetni a zsírt

Akinek az aerobic már unalmas, annak itt a legújabb őrület: a latin és az afro dance aerobic, aminek különlegessége abban rejlik, hogy vérpezsdítő zenére táncoljuk végig az órát, és nem lessük percenként mikor lesz már vége. Ennek továbbfejlesztett változata a Zumba, melyet a kilencvenes években fejlesztettek ki Dél-Amerikában. A latin mozgásformán és zenén alapuló sportot továbbfejlesztették, ma már létezik senior és gyerekváltozat egyaránt.

Úszás: az univerzális csodaszer

A futáshoz hasonlóan az úszás is univerzális sport. Gyerekkortól az idősebb korosztályig bárkinek ajánlott, erősíti a tüdőt, és a teljes testet átmozgatja. Aki viszont unja, annak remek választás lehet az aqua-fitness vagy vízi torna. Egy óra vízben végzett gimnasztika alatt akár 400-500 kcal-t is eléget a szervezetünk. Nagyobb túlsúllyal rendelkezőknek is ajánlott, kevésbé terheli meg a szervezetet, mint a földön végzett társa (elérhető a legtöbb uszodában 900-1500 Ft-ért).

Mélyizmozás

Ha nem szeretjük sem a vizet, sem az aerob jellegű mozgásformákat, akkor jó lehetőség lehet a Pilates. Az 1900-as évek elején kifejlesztett mozgásforma erősíti a hátizmokat, szép tartást ad, a mélyizmokat is megmozgatja, és izzadás nélkül formálja az alakot. Számos DVD található a témában, de a sportot oktatók szerint legalább 10 órát érdemes venni, és legalább az alapokat elsajátítani ahhoz, hogy kellő biztonsággal végezzük a gyakorlatokat. A rosszul végzett mozgás ugyanis árthat. A legtöbb fitness teremben 1000-1500 Ft-ért vehetünk órát.

Ahol a lélek is dolgozik

A jóga már évtizedek óta elérhető mozgásforma. A jóga – akárcsak mi magunk is – változik, ma már létezik várandósoknak, az erőteljes mozgást kedvelőknek és az igen elszántaknak is. Ez utóbbi a Bikram jóga. Ez azért különleges, mert 38-40 fok van a teremben ahol a gyakorlatok folynak. Az órák 90 percesek. A Bikram méregteleníti a testet, közben az energiaszintet is növeli, és természetesen jól megmozgatja az összes izmot. Az órák ára 2000-2500 Ft.

Ugrálni, mint a kenguru

Aki viszont szeret ugrálni, mint egy kenguru, annak izgalmas újdonság lehet a néhány éve Magyarországra is megérkezett Kangoo. A speciális „ugrócipőben” úgy lehet ugrálni mintha az ember kenguruvá vált volna. Néhány perc alatt meg lehet szokni a cipőt, és utána csak pattogni kell. Azoknak ajánlott, akik már mozogtak valamit, mert a lábat és a tüdőt rendesen igénybe veszi. A legtöbb tornateremben van Kangoo, cipőt pedig lehet bérelni.

Óriáslabdával az egészségért

Képzeljen el egy hatalmas labdát, melyen tornázni lehet! Az eredetileg idegrendszeri károsodással született gyerekek mozgásfejlesztésére kifejlesztett eszköz mára a fitnesztermek népszerű eszköze lett. A labdán erősítő és nyújtó gyakorlatokat lehet végrehajtani, mely javítja a tartást, fejleszti az izomtónust, és még a csontritkulást is jótékonyan befolyásolja. A labda tehermentesíti a csont- és ízületi rendszert, így mindenkinek ajánlható. Jó hatással van a szív- és érrendszerre is.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez