Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Vendéglőteszt

Élnek-e még konyhaművészek Budán?

2010. október 12.
Címkék: Szép Ilona vendéglő Búsuló Juhász étterem teszt
Budán a vendéglátás művészetének ugyan jelentős tradíciói vannak, mégis kevesen veszik komolyan a hagyományokat. Az üzletvezetők többsége a biztos haszonra hajt, ezért gyakran változik a cégér, alakul a trend, csapódik ide-oda a stílus. Ma kevés olyan patinás étterem létezik errefelé, amely nemcsak magára aggatta-rángatta a régi, híres márkanevet, hanem folytatni is kívánja az elődök által megkezdett munkát. Két ősbudai, a konyhaművészet históriáskönyvében is szereplő vendéglő azonban minden brosúrában és honlapjukon is azt állítja: méltó örököse a tabáni, szentimrevárosi, zugligeti tradícióknak. A Szép Ilonában és a Búsuló Juhászban jártunk „csodakeresőben”.

Szép Ilona vendéglő

Budapest, II. kerület, Budakeszi út 3.


Kunc ispán egykori majorságában, Mátyás király kedvenc vadászterületétől nem messze, a kocsiszínnél ősidők óta üzemel a Szent Ilona vendéglő. Gyorsan le is lövöm a „poént”: a konyha mit sem változott, azaz – majdnem – kitűnő. Bizonyíték erre a Tárkonyos szarvas ragulevesük 710 forintért. Sűrű, borsóban, répában, gombában gazdag, enyhe fűszerezésű, mégis pikáns, tejszínes nedű. Soha rosszabbat! Ahogy az előételként kínált Füstölt marhanyelv fürjtojással és tormával (1.600 Ft) sem érdektelen portéka. Igaz, az adagok rendesen ki vannak grammozva, így a sokak által megénekelt régi budai bőségtálakhoz aligha hasonlíthatóak.
 
A megújított környezet is inkább modern, mint eredeti, igaz, a stíl azért megidéz valamicskét a századelő hangulatából. A Pirított pulykamellcsíkok egzotikus gyümölcsmártásban, mazsolás jázminrizzsel (1.800 Ft) elnevezésű költeményt(?) mindazonáltal nem nevezném se újmagyar, se ómagyar éteknek; maradjunk annyiban, hogy jobb éttermekben simán hozzák ezt a formát és mivel a Szent Ilona a jobbak közül való, hát itt sem okoz gondot az elkészítése. Egyébként úgy tűnik, itt minden a helyén van. Tüchtig közeg, figyelmes pincérek, ízletes konyha. Világmegváltási szándék nélkül.

Szép Ilona vendéglő  
Stílus/kiszolgálás 10/7
Portéka 10/7
A hely szelleme 10/7
Summa 7

Búsuló Juhász Étterem & Terasz

Budapest, XI. kerület, Kelenhegyi út 58.

Hol járunk? Villantós helyen a Gellért-hegyen. Legendák színterén. Budapest 20. századi vendéglátóiparát tekintve ugyanis a Búsuló Juhász műemlékszámba megy. Igaz, ezt a „műemléket” nem oly régen porig rombolták, hogy a korábbi lokált lounge-hodállyá alakítsák. Az áttörés sikerült. A név ma is ismerősen cseng, az új létesítmény megtalálta a maga közönségét. Aki idejár, megadja a módját; a Búsulóban jól megy az 1999-es Dom Perignon is, cirka 66 ezerért. A jegeskávé de lux (1.400 HUF) hörpölése szintén a napi rutin része.

De mit kap az a felkészült gasztronómiai „utazó”, akinek nincsen teletömve a pénztárcája, ámde olvasta az étterem ügyvezetőjének a nagypolgári magyar konyháról szóló szép szavait az interneten? Nos, mielőtt az étkek minőségéről, s az ízvilágról szólnék, nem lehet megkerülni a látványt, ami szinte fogva tart. Úgy vélem, a belsőépítész fantáziáját túlontúl is szabadjára engedték, midőn megalkotta azt a többméteres fekete ülőalkalmatosságot, melynek bevonatához érve az embernek oly érzése támad, hogy King Kongot cirógatja. Külön nem térnék ki a vendéglő közepén tetszelgő, a plafonba fúródó, ezüstszürke faszerűség retinámra gyakorolt hatására sem. Maradjunk annyiban, jobban jár, aki kitekint a panorámaablakon a budai panorámára, illetve eszik-iszik, kedvére.
 
Hisz az étkek jóízűek. A Halászlé harcsafilével (1.600 Ft) Szeged elismert csárdáját idézi. Színre is szép portéka és hús is van benne elég. Az 1600-ért kínált Hortobágyi húsos palacsinta borjúból megjárja, bár az adag elég kicsi. A töltelék viszont gazdag. A desszertek piciny listájáról a Császármorzsa likőrös cseresznyével (990 Ft) érdemel említést. Nem nagy csoda, de elmegy.
 
Hasonló a helyzet a Búsuló Juhásszal is. Korrekt, bár méregdrága létesítmény a város felett, ahol a belsőépítész fantáziája ugyan meglódulhatott, de a konyha inkább az óvatos duhaj alapállásából tekint a vendégre és a nagyvilágra.

Búsuló Juhász Étterem&Terasz  
Stílus/kiszolgálás 10/8
Portéka 10/7
A hely szelleme 10/5
Summa 6,7

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez