Keresés a tartalomban:
Tudta ezt?

Jogaink online aukciós vásárlás esetén

Információszerzéstől az elállásig

2010.április 12
Címkék: elállási jog aukciós portál hibás teljesítés szavatosság licitálás
Idehaza is egyre több termék cserél gazdát internetes aukciós oldalakon keresztül, azonban érdemes néhány dologra odafigyelni, ha meg akarjuk kímélni magunkat a bosszúságoktól.


Mielőtt bármire is licitálnánk, figyelmesen olvassuk el a portál üzletszabályzatát, tisztázzuk az eladó személyét (magánszemély vagy vállalkozás), és a vételáron kívüli járulékos (például szállítási) költségeket. Lehetőleg olyan aukciós oldalon vásároljunk, ahol ellenőrzik a regisztráló felhasználók adatait: így kisebb eséllyel leszünk csalás áldozatai.

Elállási jog


Ha internetes webáruházból rendelünk terméket, akkor a távollévők között kötött szerződésekről szóló jogszabály értelmében főszabályként nyolc munkanapon belül indokolás nélkül elállhatunk a szerződéstől. Ez a fogyasztót védő garancia, hiszen előfordulhat, hogy kézhez véve az árut, az valamiért nem tetszik. Jó, ha tudjuk azonban, hogy az árverésen kötött szerződésekre nem terjed ki e rendelet hatálya!

Ajánlat – szerződés létrejötte

Az aukciós portálok üzletszabályzata szerint licitnél az eladó jogilag csupán ajánlattételi felhívást tesz, ezt követően maguk a lehetséges vevők teszik meg az ajánlatot. Az eladó általában arra köteles, hogy az ajánlatok megtételére nyitva álló határidőn belül beérkezett legnagyobb összegű licitálóval – az ajánlatban foglalt tartalmú – szerződést kössön.

Hibás teljesítés – eltérés a magánszemélyek közötti ügyleteknél

Amennyiben nem azt kaptuk, amit megrendeltünk, hibás teljesítésről beszélhetünk. Fontos, hogy ha nem fogyasztói szerződésről van szó, tehát nem vállalkozástól, hanem magánszemélytől vásárolunk, némileg más szabályok vonatkoznak a szavatossági jogok érvényesítésére. Így például a teljesítés időpontjától számított hat hónapos elévülési határidőn belül érvényesíthetjük szavatossági jogainkat. Amennyiben menthető okból nem tudjuk igényünket érvényesíteni, így különösen, ha a hiba a jellegénél vagy a dolog természeténél fogva ezen időn belül nem volt felismerhető, a szavatossági jogok érvényesítésének határideje a teljesítés időpontjától számított egy év, tartós használatra rendelt dolognál három év. Ha a kötelező alkalmassági idő három évnél hosszabb, az igény érvényesítésére ez a határidő az irányadó. E határidők elmulasztása jogvesztéssel jár.
Fogyasztói szerződésnél a vonatkozó jogszabály kimondja: az ellenkező bizonyításáig vélelmezni kell, hogy a teljesítést követő hat hónapon belül felismert hiba már a teljesítés időpontjában megvolt. Tehát amennyiben a cég nem akarja elismerni a fogyasztó szavatossági igényét (például, szerinte azért ment tönkre a termék, mert a fogyasztó nem rendeltetésszerűen használta), akkor a vásárlást követő első hat hónapban őt terheli a bizonyítási kötelezettség. Magánszemélyek egymás közötti ügyleteinél ez a szabály viszont nem érvényesül.
Akár magánszemélytől, akár vállalkozástól vásárolunk, minőségi kifogásnál elsősorban kijavítást vagy kicserélést kérhetünk, ezek hiányában pedig megfelelő árleszállítást, illetve elállhatunk a szerződéstől. Ez utóbbi azt jelenti, hogy visszaadjuk a terméket és visszakapjuk a vételárat.

A teljesítés kérdése – kárveszély


Ha értékesebb vagy törékeny árut veszünk, figyeljünk oda arra, hogy legyen lehetőség a személyes átvételre, ne csak a postai szállításra. Még messze lakva se sajnáljuk a fáradságot a személyes átvételre, így elkerülhetjük, hogy szállításnál megsérüljön a termék. Igen komoly vitára adhat okot ugyanis, hogy kit terhel a felelősség, ha sérülten érkezik az áru.
A teljesítés helye főszabályként az eladó lakóhelye. A teljesítésnek azért van jelentősége, mert ezzel száll át a kárveszély. Ha az eladó lakóhelyén történő átvétel a mi kötelezettségünk, ez azt jelenti, hogy a szállításból eredő károkat mi viseljük, nem az eladó. Ha viszont vállalja, hogy saját maga leszállítja a terméket, akkor főszabályként felel a szállítás során bekövetkezett károkért.
Amennyiben az áru szállítása postai úton történik, a posta a jogszabályokban foglaltak szerint felelősséggel tartozik a dologban bekövetkezett károkért.

Vitarendezési lehetőség


Amennyiben vita merül fel a felek között, és azt nem sikerül rendezni, akkor, ha az eladó magánszemély, kizárólag a bírósági út áll rendelkezésre, hiszen két magánszemély jogvitájában a békéltető testületek nem tudnak eljárni.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez