Keresés a tartalomban:
Tudta ezt?

Bőrápolás kókuszolajjal – tények és tévhitek

2015. május 5., Faludi Linda
Címkék: kókuszzsír kókuszolaj bőrápolás hajápolás
A kókuszolaj az étkezésben és a bőrápolásban is igazi sztárrá vált. Rajongótáborát növeli, hogy számtalan modell használja bőr­ és hajápolóként, ugyanakkor sok tévhit is terjed vele kapcsolatban.
A kókuszzsír, a kókuszolaj és a kókuszvaj csak megnevezésben térnek el egymástól, ugyanarról az alapanyagról van szó. Szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú, 28-30 fokon viszont már folyékony, ebből is adódik a többféle elnevezés. A konyhai felhasználásáról bővebb információt talál itt.
 
A kókuszzsír a közmetikai kezelésekben is jól alkalmazható, és számtalan test- és hajápoló termék összetevője. Mivel nagy mennyiségben tartalmaz zsírsavakat, kiváló emolient, vagyis bőrpuhító anyag, de jó tudni, hogy ezt a tulajdonságot tekintve nem győzi le az ásványolajakat. Népszerűségét a natúrkozmetikumok előretörésének köszönheti, mellette szól, hogy kézmeleg hatására olvad, és finomítatlan formában is sokkal könnyebben kenhető, mint az egyébként jóval több hasznos összetevőt tartalmazó sheavaj, amit sokan a szaga miatt száműznek a fürdőszobájukból.



Tévhit – a kókuszzsír, mint napvédő

Könnyű kezelhetőségének hála sokan hajpakolásként is használják, de sajnos elterjedt tévhit, hogy napvédőként is bevethető. Ezt a téves nézetet a terjesztői azzal magyarázzák, hogy a Csendes-óceán térségében a bennszülöttek évszázadok használják ilyen célra. A valóság ezzel szemben az, hogy a kókuszzsír mindössze regenerálhatja és puhíthatja a bőrt, de az UV sugarak ellen semmilyen védelmet nem nyújt.

Tévhit – a kókuszzsír gyógyítja a pattanásokat

A kókuszzsír akne elleni hatásosságával kapcsolatos nézeteket semmilyen klinikai kísérlet nem támasztja alá. A zsírosabb, pattanások és mitesszerek kialakulására hajlamos bőrrel rendelkezőknek fontos tudniuk, hogy ez a zsírfajta erősen komedogén (az 5-ös skálán 4-es szintet ér el) vagyis jó eséllyel eltömíti a pórusokat és tovább ront a helyzeten. Tény, hogy a benne található zsírsavak rendelkeznek gyulladáscsökkentő hatással. Az egyetlen kutatás, ami a pattanásokra gyakorolt potenciális jó hatását igazolja, 2009-ben készült. A kísérlet igazolta, hogy a kókuszzsírban található laurinsav liposzómás felvitel esetén képes áthatolni az aknét okozó egyik kórokozó fajta, a Propionibacterium acnes sejtmembránján és elpuszítani azt. A nyers kókuszzsír felvitele azonban messze nem garantál ilyen eredményt, ráadásul nagy az esély arra, hogy nem is ez a baktérium okozza az aknét.


.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez