Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Lóhús-botrány – már itthon is!

Alaposabb ellenőrzést és szigorúbb szankciókat szeretne az EP

MTI/Európa Parlament
Címkék: lóhús lóhús-botrány Európa Parlament címkézés élelmiszer hamisítás NÉBIH
Magyarországra is érkezett lóhúsos lasagne – mondta Pleva György, Magyarország sem maradt ki az Európában országról-országra gyűrűző lóhúsbotrányból – nyilatkozta az MTI-nek Pleva György a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal élelmiszer- és takarmánybiztonsági országos igazgatója.
A Magyarországra érkezett szállítmányt eredetileg a csehországi Nowaco-érdekeltségnek kellett volna megkapnia, ám azt eddig nem tisztázott módon és körülmények között Magyarországra, illetve egyes hírek szerint Szlovákiába szállították. Csehországból az információt a Nébih az unió gyorsriasztási rendszerén keresztül kapta.
 
A szállítmány még decemberben érkezett Magyarországra a Nowaco termékeit terítő Novafood Kft.-hez. Hétfő reggel a Nébih ellenőrei felkeresték a céget, kérve a forgalmazót, hogy a szóban forgó gyorsfagyasztott terméket azonosítsák be. Emellett a Nébih szakértői kíváncsiak voltak arra is, hogy van-e még ilyen áru a cég raktáraiban, és hova szállítottak ebből az áruból. Ez a termék az eredeti riasztásban megadott 400 grammos lasagne bolognese.
 
A szakértők megállapították, hogy ez az áru még múlt évi szállításból származik, és a raktárakban már nem volt megtalálható. A cég saját hatáskörben már megkezdte a szállítmány kivonását a forgalomból. Azt, hogy mennyi érkezett ebből a termékből Magyarországra, még nem lehet pontosan tudni - jelezte a szakember.
 
A szóban forgó áru a Tavola nevű luxemburgi cégtől származik. A vállalat úgy tájékoztatta az Európai Bizottságot, hogy az említett szállítmány Csehországba került, de a cseh hatóság vasárnap a Bizottságot már arról tájékoztatta, hogy mégsem oda, hanem Magyarországra és Szlovákiába szállították. Hozzátette: a Nébih már vizsgálta a Nowaco egy hasonló készítményét, ám abban nem talált lóhúst. A most vizsgált szállítmányoknál azonban a gyanú mindenképpen fennáll - mondta az igazgató.
 
Pleva György beszélt arról is, hogy a Nébih Dániából is kapott egy riasztást, hogy egy magyar előállító lasagne bolognese készítményében előfordult lóhús. Ezt a vizsgálatot is elkezdte a magyar élelmiszerbiztonsági hatóság hétfőn, de ennek még nincs eredménye, mivel az érintett vállalkozás - amelyet pontosabban nem határozott meg az igazgató - múlt szeptemberben befejezte a tevékenységét. Ez egy olasz cég magyarországi leányvállalata volt. A szóban forgó szállítmány még a múlt év nyarán kerülhetett Dániába – vélte a szakember.



Alaposabb ellenőrzésre és szigorúbb szankciókra, nem pedig új szabályokra van szükség egy újabb lóhús-botrány megelőzéséhez, véli az EP élelmiszerbiztonsággal foglalkozó szakbizottsága. Emellett fontos a tagállamok közti szorosabb együttműködés és a termékek hatékonyabb nyomon követése is. A közelmúltban több uniós országban is találtak olyan élelmiszertermékeket, amelyek a címkén feltüntetett marhahús helyett valójában lóhúst tartalmaztak. A témáról kedden vitáztak a képviselők.


A képviselők közt egyetértés volt abban, hogy visszatartó erejű büntetésekre és a szabályok hatékonyabb végrehajtására van szükség.
„Gyakorlatilag kockázatok nélkül lehet most kijátszani a szabályokat” - mutatott rá az egyik problémára Carl Schlyter, az élelmiszerbiztonsággal foglalkozó szakbizottság alelnöke.
„Az alacsony árak, a legolcsóbb piaci szegmens megcélzása növeli a visszaélés veszélyét. Változtatni kell ezen a logikán, a vállaltoknak meg kell érezniük a büntetéseket” - tette hozzá.
A szigorúbb szankciók mellett érvelt a brit liberális Chris Davis is: „Sokaknak elfogadhatatlan a lóhús fogyasztása. Képzeljük el, hogy mi lenne a helyzet, ha disznóhúsról derült volna ki mindez! A felelősség az élelmiszergyártókat terheli. A szankciókat uniós szinten kell megállapítani.”

A jelenlegi szabályok hatékonyabb végrehajtása mellett tört lándzsát a német néppárti Peter Liese: „A fogyasztókat félrevezetik. A megoldást nem új, hanem a jelenlegi szabályok hatékonyabb végrehajtása jelenti.”

Független élelmiszer-higiéniai ellenőrzésben látja a megoldást a szocialista, brit Linda McAvan. „Az Európai Bizottság tényleg azt gondolja, hogy az elmúlt hetek eseményeinek tükrében a közvélemény megbízik a vállalatokban az ellenőrzések elvégzésében?” - tette fel a költői kérdést.

Nincs egészségügyi kockázat

A szakbizottság több szakértőt is meghallgatott. Url Bernhard, az Európai Élelmiszerügyi Hatóság kockázatelemzési igazgatója elmondta, hogy a lóhús-botrány nem veszélyeztette a lakosság egészségét.
 
„Ami történt az csalás, a fogyasztók félrevezetése, de nem élelmiszer-biztonsági kérdés” - érvelt.
 
Paola Testori Coggi, az Európai Bizottság fogyasztóvédelmi főigazgatója szerint az élelmiszerek nyomon követése tekintetében az uniós szabályok a legelőrehaladottabbak a világon.
 
„A csalást felderítettük, a hús eredetét kiderítettük. A rendszer működött. Az Európai Bizottság következő lépésként szigorúbb ellenőrzéseket, és a hústermékek DNS-alapú ellenőrzését javasolja” - mondta.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez