Keresés a tartalomban:
Békéltető testületi hírek

Változások a békéltető testületi eljárásban

2014. február 21., NFH/SV
Címkék: fogyasztóvédelem fogyasztó békéltető tesület békéltető testületi eljárás
A fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény az elmúlt időszakban jelentős változáson ment át. A 2014. január 13-ától hatályos rendelkezés a fogyasztóvédelmi hatóság részére új hatásköri területet biztosított, annak érdekében, hogy a békéltető testületi eljárásnak még nagyobb hangsúlya legyen.
A békéltető testületi eljárást mind a fogyasztók, mind a vállalkozások önkéntesen vehetik igénybe, azonban a testület eljárásában fontos, hogy a vállalkozásnak nyilatkoznia kell arról, hogy a fogyasztói igényt jogosnak tartja e, és hogy elfogadja-e magára nézve kötelezőként a békéltető testület döntését.
 
A januári módosítás értelmében amennyiben a vállalkozás ezen nyilatkozattételi kötelezettségének nem tesz eleget és a fogyasztóvédelmi hatóság megállapítja a jogsértést, annak jogi következményei lehetnek.

A rendelkezés így szól:


Fgytv. 45/A. § (1) A fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzi
a) a forgalmazással, szolgáltatásnyújtással,
b) a gyermek- és fiatalkorúak védelmével,
c) a fogyasztói csoporttal,
d) a panaszkezeléssel, ügyfélszolgálattal, valamint
e) a vállalkozás válaszirat küldésére vonatkozó – békéltető testületi eljárásban fennálló – kötelezettségével
összefüggő, e törvényben és – a szerződés létrejöttére, érvényességére, joghatásaira és megszűnésére vonatkozó rendelkezések kivételével – a végrehajtására kiadott jogszabályokban foglalt rendelkezések betartását, és eljár azok megsértése esetén.

Amennyiben a vállalkozás az Fgytv. 29. § (8)[*] bekezdésében foglalt nyilatkozattételi kötelezettségének nem tesz eleget, úgy a fogyasztóvédelmi hatóság az Fgytv. 47. § (1) bekezdésében foglalt jogkövetkezményeket alkalmazhatja a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló 2004. évi XXXIV. törvény (továbbiakban: Kkvtv.) 12/A. §-ának figyelembevételével.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez