Keresés a tartalomban:
Pénzügyek

Megújul a húszezres

2015. szeptember 25., MNB/SV
Címkék: pénz bankjegy MNB
A Magyar Nemzeti Bank 2015. december 14-től megújított húszezer forintos bankjegyeket hoz forgalomba. A jelenlegi húszezer forintos bankjegyek 2016 végéig használhatók a készpénzforgalomban, bevonásuk pontos időpontjáról az MNB később ad tájékoztatást.
Az MNB a korszerűbb bankjegyek elmúlt évben megkezdett kibocsátását 2015-ben a 20 000 forintos címlettel folytatja. A megújított 20 000 forintosok forgalomba történő bevezetése ezúttal is két lépcsőben történik.
 
Az új bankjegyek 2015. szeptember 25-től, a kibocsátásról szóló rendelettel összhangban először törvényes fizetőeszközzé válnak, majd - a készpénzciklus szereplőinek (pénzfeldolgozó-gépek, ATM-ek, automaták üzemeltetői, pénztárosok) jegybank által támogatott felkészülését követően - 2015. december 14-től találkozhatunk velük először a készpénzforgalomban.
 
A december 14-től forgalomba kerülő megújított 20 000 forintosok és a jelenlegi 20 000 forintos bankjegyek 2016 végéig még párhuzamosan lesznek használhatók a készpénzforgalomban, azt követően azonban a régi változatú bankjegyeket a Magyar Nemzeti Bank bevonja. Ennek időpontjáról az MNB a későbbiekben ad majd tájékoztatást. A régi bankjegyeket a bevonás napját követően a hitelintézetek és a posta pénztárai még három évig, az MNB pedig húsz évig díjmentesen cseréli törvényes fizetőeszközre.
 
A megújított 20 000 forintossal kapcsolatos tájékoztató kiadványok, valamint a témában felmerülő gyakori kérdésekre adott válaszok az MNB honlapján (www.mnb.hu) a „Bankjegy és érme” menüpont alatt - letölthető formában is - elérhetők.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez