Keresés a tartalomban:
Jog

2014-ben csaknem 2500 veszélyes terméket vontak ki az uniós piaci forgalomból

Európai Bizottság/SV
Címkék: RAPEX riasztási rendszer veszélyes termékek
2014-ben a játékoktól kezdve a gépjárművekig összesen csaknem 2500, az uniós fogyasztókra nézve veszélyes terméket vontak ki az uniós piaci forgalomból, illetve utasították el behozatalukat. Az Európai Bizottság és a tagállamok immár 12 éve együttműködnek annak biztosítása érdekében, hogy kizárólag biztonságos fogyasztási cikkek kerüljenek az európai piacokra. Ezen célt szolgálja a nem élelmiszer jellegű termékek riasztási rendszere.
„Európában egyetlen termék sem veszélyeztetheti polgáraink biztonságát. Az esetlegesen veszélyt jelentő termékeket haladéktalanul el kell távolítani a piacról. Éppen ezért hoztuk létre a riasztási rendszert. A rendszer az évek során igen hatékony eszköznek bizonyult az európai fogyasztók biztonságának megőrzése terén. Ez a polgárok érdekeit szolgáló uniós együttműködés egyik kiváló példája”, jelentette ki Věra Jourová, a jogérvényesülésért, a fogyasztópolitikáért és a nemek közötti esélyegyenlőségért felelős biztos.
 
A riasztási rendszer biztosítja, hogy a tagállamok és az Európai Bizottság a lehető legrövidebb időn belül értesüljenek az Európa bármely részén kereskedelmi forgalomból kivont és/vagy visszahívott, nem élelmiszer jellegű veszélyes termékekről. Ennek nyomán Unió-szerte megfelelő nyomonkövetési intézkedéseket hoznak (az értékesítés tilalma/leállítása, kereskedelmi forgalomból való kivonás, visszahívás vagy a behozatal vámhatóságok általi elutasítása), és a fogyasztók is tájékoztatást kapnak. A 2014-es év folyamán 2755 ilyen nyomonkövetési intézkedést vettek nyilvántartásba a rendszerben.
 
2014-ben majdnem 2 millióan látogattak el a riasztási rendszer honlapjára, és az új keresőeszközöknek köszönhetően a fogyasztók és a vállalkozások jobban tudnak tájékozódni az észlelt veszélyes termékekről és a termékvisszahívásokról.
 
A rendszer keretében jelenleg 31 ország működik együtt (az uniós tagállamok, valamint Izland, Liechtenstein és Norvégia).


 
Mely termékek jelentenek kockázatot?

 
2014-ben elsősorban a játékok (28%), valamint a ruházati cikkek, a textíliák és a divatáru (23%) esetében volt szükség korrekciós intézkedésekre. Az említett termékekkel járó kockázat a bejelentések szerint leggyakrabban a vegyi jellegű kockázat, illetve a sérülés- és fulladásveszély volt.
 
A 2014-ben bejelentett legjellemzőbb vegyi jellegű kockázatok olyan termékekhez kapcsolódtak, mint például cipők és bőrtermékek (a bőrszenzibilizáló hatású króm(VI)), játékok és gyermekápolási cikkek (a potenciálisan termékenységi problémákhoz vezető műanyag-lágyítószerek), valamint divatékszerek (káros nehézfémek).
 
Honnan érkeznek ezek a termékek?
 
A riasztási rendszerben a származási országok között továbbra is Kína áll az élen. Az elmúlt évben – csakúgy, mint 2013-ban – a veszélyes termékekről szóló összes bejelentés 64%-a Kínából származó termékekhez kapcsolódott. Az Európai Bizottság a riasztási rendszer Kínára vonatkozó alkalmazásán keresztül szoros együttműködést folytat Kínával annak biztosítása érdekében, hogy a kínai hatóságok helyben kezeljék a termékbiztonsággal kapcsolatban felmerülő problémákat.
 
A riasztási rendszer a számok tükrében
 
2014 folyamán összesen 2435 értesítést vettek nyilvántartásba.
 
Az előző évhez képest ez 3%-os növekedést jelent, tehát a fogyasztók magasabb szintű védelmet élveztek, mivel több veszélyes terméket sikerült eltávolítani.
 
2014-ben összesen 2755 nyomonkövetési intézkedés valósult meg.
 
Ha egy tagállam veszélyes terméket észlel, értesítést küld a riasztási rendszerben. Az összes többi ország megvizsgálja, hogy az érintett termék jelen van-e belföldi piacán. Amennyiben igen, jelzi, hogy milyen nyomonkövetési intézkedést hajtott végre (az értékesítés tilalma/leállítása, kereskedelmi forgalomból való kivonás, visszahívás vagy a behozatal vámhatóságok általi elutasítása).




 
A 2014-es bejelentésekben leggyakrabban szereplő három termékkategória:
 

A 2014-es bejelentések a termékek származási országa szerint:



Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez