Keresés a tartalomban:
Kitekintő

Kutatás: a Paracetamol nem jobb a placebónál

2015. április 1., Faludi Linda
Címkék: gyógyszer fájdalomcsillapító placebo paracetamol gyógyszer
A British Medical Journalben publikált összegző tanulmány szerint a paracetamol tartalmú gyógyszerek valójában nem segítenek az ízületi fájdalmon és a hátfájáson, viszont hosszú távon növelik a májproblémák kiakalulásának kockázatát.
A Sydney Egyetem Gustavo Machado vezetésével tizenhárom kontrollcsoportos vizsgálattal végzett kutatás eredményét összesítette. A 40 ezer beteg bevonásával végzett kutatások célja az volt, hogy kiderítse: hogyan teljesít a népszerű fájdalomcsillapító a placebóval szemben. Az eredmények szerint a paracetamol alkalmazása nem csökkentette a fájdalmat vagy javította a mozgásképességet, mint a gyógyhatással nem rendelkező "cukorka", vagyis a placebo. Az osteoarthritis, vagyis a térd- és csípőfájdalmat okozó súlyos ízületi kopás esetében a kutatók a fájdalom enyhe csökkenését és a mozgásképesség kis javulását mérték a paracetamolt használók körében, de ezek mértéke klinikailag nem jelentős.
 
Ugyanakkor a paracetamolt szedő osteoarthritisban szenvedő betegek esetében átlag négyszeresére emelkedett az abnormális májműködés kockázata, mint a placebót kapó résztvevők esetében - írja a Telegraph. A paracetamol potenciális hosszú távú máj- szív- és bélrendszerkárósító hatásaira 2013-ban már a brit állami egészségügyi szervezet, a National Institute for Health and Care Excellence is felhívta a figyelmet, de végül meghátrált, miután a brit háziorvosok egyesülete azzal érvelt, hogy a hatóanyag háttérbe szorítása súlyos következményekkel járna az ízületi kopásban szenvedők kezelésében.
 
A kutatás szerzői úgy fogalmaztak: a gyógyszerszedéssel kapcsolatban rendkívül nehéz megváltoztatni az orvosok és a páciensek hozzáállását is, de az eredmények egyértelműen bizonyítják, hogy felül kell vizsgálni a paracetamol alkalmazását és a lehető legtöbbször manuálterápiával, akupunktúrával és a megfelelő gyógytornával kell kiváltani a gyógyszer szedését.
 
http://www.telegraph.co.uk/news/health/news/11506911/Paracetamol-does-not-help-back-pain-or-arthritis.html

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez