Keresés a tartalomban:
Tudta ezt?

Villámcsapások – fizet-e a biztosító?

2015. május 14., biztositasiszemle.hu/SV
Címkék: biztosítás lakásbiztosítás vihar viharkár villámcsapás biztosító
A hazai biztosítási szerződések alapesetben tartalmazzák az elemi károkat, azok közé tartoznak a vihar-, és a villámkárok is - mondta Gilyén Ágnes, a Mabisz szóvivője. Eltérés van azonban az elsődleges és a másodlagos károk tekintetében.
Előbbiek, amikor a villámcsapás tűzesetet okoz, a régebbi típusú biztosítási szerződésekben is megtalálhatók. Az utóbbi években ugyanakkor egyre növekszik azon keresetek száma, amelyeket a villámcsapás másodlagos, indukciós hatása okoz. Ezen kockázatok nem minden régi típusú szerződésben vannak benne, csak az újabb, 1-2 évvel ezelőtt kötöttekben - emelte ki.
 
Gilyén Ágnes felhívta a figyelmet, hogy az utóbbi négy évben több mint 214 ezer káreset miatt fizettek ki a biztosítók, amiből több mint 108 ezer eset a villámcsapás másodlagos hatása miatt történt; a kifizetések összege pedig meghaladta a 17 milliárd forintot.
 
Bár a biztosítók nem kötik ki, hogy kötelezően el kell helyezni prevenciós készülékeket az érzékeny eszközöknél, és hogy a házat a másodlagos indukciós hatástól is mindenképp védeni kell, azonban nagyon erőteljesen javasolják - figyelmeztetett a Mabisz szóvivője. A készülékek ugyanis a villámcsapástól akár több kilométerre is érzékenyek lehetnek a másodlagos hatásokra. Éppen ezért a prevenciónak nagy fontossága van - hangsúlyozta. A legtöbb biztosító egyébként a lakásbiztosítással rendelkező ügyfeleinek figyelmeztető üzenetet szokott küldeni, ha irányítószám alapján az ingatlana környékén vihar, vagy erősebb természeti jelenség várható. Érdemes ezeket figyelembe véve elvégezni a megfelelő óvintézkedéseket - húzta alá.
 
Egyre több a nyári zápor, zivatar, melyeket villámlás is kísér. Minden évben követel áldozatokat a villámlás, ha szabad ég alatt maradunk a viharban. Íme néhány jó tanács, hogy mit tegyünk ha viharba kerülünk?

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez